iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Подменят лични карти безплатно

Подменят лични карти безплатно 02_1454482026

70 000 пенсионери у нас са с дефектни лични карти, като проблемът е с безсрочните документи, които са били издадени на хората, навършили 58 години и повече в периода 1 септември 1999 г. до 31 май 2000 година. МВР вече е предприело стъпки, те да бъдат подменени безплатно с нови, научи „Монитор“.

Причината за гафа, станал тогава, е думата „безсрочна“, която е изписана на пластиката, обясниха от вътрешното министерство. Съвременните машини за електронно разчитане по летищата, а също и в институции като банки и болници, не могат да я разпознаят, тъй като са настроени да работят с цифри и така системата отхвърля личната карта като невалидна. При други пък била вместо думата „безсрочна“ била изписана само година 2015, без да има ден и месец, което също се явявало проблем. Затова от вътрешното ведомство разпращат в момента покани на всички притежатели на такива карти, с които ги уведомяват, че напълно безплатно могат да подменят старите си документи с нови, така че да нямат пречки при използването им. В същите тези покани се посочва и че вече са постъпили сигнали за проблеми в страната и в чужбина с въпросните документи. Много хора се оплакали, че софтуерът на някои световни авиокомпании ги отхвърлял от електронните си регистри. Освен това имало нотариуси и банкови институции, които също смятат картата за невалидна, след като собственикът й напише в графа „валидна до“ - „безсрочна“.

„Работим по отстраняването на този проблем. Цифрата 70 000 не е малка, но част от тези хора вече са подменили документите си с нови. Други пък за съжаление са починали. Въпреки това обаче правим всичко възможно, за да решим това недоразумение в най-кратки срокове, така че хората спокойно да могат да използват документите си“, обясниха от МВР.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

07-Януари-2019

06-Януари-2017

05-Януари-2017

07-Януари-2016

06-Януари-2016

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.