iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Под 20% от суровината в колбасите е българска

Под 20% от суровината в колбасите е българска 04_1460095457

Под 20% е влаганата българска суровина в произведените у нас месни продукти. Това обявиха вчера от от новосъздадената Асоциация на пасищните животновъди.

Имитиращите продукти в месарския бранш са в пъти повече отколкото при млечните, посочи Станко Димитров, председател на асоциацията. Проблемът е в това, че преработвателните предприятия отказват качествената, но по-скъпа българска суровина, за сметка на по-евтината и често пъти със съмнително качества вносна.

Като най-голям проблем в бранша от асоциацията посочиха контрабандата на евтиното вносно месо, за която те съдят основно от данните на статистиката - официално влязлото в страната като суровина, официално закланото у нас и продукцията на месокомбинатите като тонаж. Според новата асоциация тях няма никаква логика в цени на месни продукти от по 2-3 лв/кг в магазините, при положение, че цената на месото е 6-7 лева/кг.

Родните производители имат трудности и с доставките за големите търговски вериги, които също купуват евтино аржентинско говеждо, за сметка на по-качественото българско.

Асоциацията адмирира решението на МЗХ общинските пасища и ливади да се ползват само от хора, отглеждащи животни, което в дългосрочен план ще даде огромен тласък на отрасъла в България.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.