iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


По-скъпата захар оскъпява зимнината

По-скъпата захар оскъпява зимнината 09_1474866287

Захарта поскъпна с 10% или 20 ст. за килограм по бакалиите и суперите в цялата страна в сезона на приготвяне на зимнината, като на дребно в по-малките магазини тя вече е около 2 кинта, а на места надхвърля тази граница. В големите търговски вериги един от основните продукти, необходими за компоти, сладка и туршии

може да се намери с 10-15 ст. по-евтино

В същото време котировката на захарта на борсите на едро е с двайсетина стотинки по-висока, отколкото миналата есен по същото време и преди празниците достигна 1,55 лв./кг. Обикновено от 20 ст. нагоре е надценката, която повечето търговци слагат, след като купят захарта от борсата и започнат да я продават на дребно. На едро през миналата седмица най-високата максимална цена на борсите от 2.00 лв. е била отчетена в Сливен. Най-евтино на едро по около 1,20 лв./кг можеше да се купи захарта в София и Варна, но средната й цена за страната се движи в рамките на 1,70 за килограм.

Ценовият индекс на ФАО за захарта, който се намира в момента на шестгодишен връх, през август се покачи с нови 2.5 %, в сравнение с юли и вече е със 75 % по-висок, спрямо миналата година. Причината е стабилизирането на бразилския реал, което доведе до намаляване на експортните доставки и в значителна степен повлия на ръста на котировките. Бразилия е най-големият производител на захарна тръстика в света.

Поскъпването на захарта донякъде може да се компенсира с по-евтиното с десетина стотинки спрямо лани по същото време олио. Растителната мазнина сега на борсите се предлага по около 2,10 лв. за литър, а по магазините може да се намери и за 2,20 лв., но употребата й в зимнината е ограничена.

В замяна на това обаче

някои от плодовете са с по-ниски цени

на борсите от миналата есен. Решим ли да си направим сладко или компот от праскови, плодът ще ни излезе малко по-евтино, защото на едро котировките му са с двайсетина стотинки по-ниски от есента на 2015 г. Сливите са по 70 ст. на борсите и по около левче по магазините или с 10-15 ст. по-евтини от лани.

Подобна тенденция се забелязва и при някои от зеленчуците, традиционно използвани за зимнина. Корнишоните на борсите са по около 80 ст. килото или с 20 ст. по-малко от миналия септември. Червените чушки вървят по левче или с десетина стотинки по-евтино, а при зелените спадът е по-голям от 1,20 лв./кг на около 0,90 лв. С двайсетина стотинки по-ниски цени на борсата вървят и най-евтините полски домати. През миналата есен те са били около и над левче, а сега са между 80 и 90 ст. за кило.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.