iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Планират замразяване на майчинството и на обезщетението за безработица

Планират замразяване на майчинството и на обезщетението за безработица 10_1476509913

Замразяване на майчинството и на обезщетението за безработица, както и по-високи осигуровки предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за догодина, като планираният ръст на минималната заплата ще доведе до ръст на минималните доходи, върху които хората се самоосигуряват. Ръстът е с 50 лв.

За земеделците минималната сума, върху която се осигуряват, се запазва. Запазва се и максималният доход, върху който ще се плащат осигуровки – 2600 лв.

Максималната пенсия и догодина остава 910 лв. Минималната ще се повиши чак през юли с 4 лв. Тогава ще има и актуализация на останалите пенсии – най-вероятно с 2,4%.

Майките ще продължат да получават 340 лв. за отглеждане на детето от 1 до 2-годишна възраст, но ще получат бонус, ако се върнат по-рано на работа.

Новост е и задължението на НОИ да уведомява хората, година преди да навършат възрастта за пенсия, при какви условия ще се пенсионират.

От 2017 г. всяка година стаж ще тежи повече при определяне размера на пенсията. Пенсионерите, които продължат да работят, ще имат право само веднъж годишно да искат преизчисляване.

За безработните се запазва минималното обезщетение, което те получават – 7,20 лв. на ден. Но се променят периодите, за които се изплаща. Например, ако имаме над 12 години стаж от 2002 г. насам и сме останали без работа, НОИ ще ни изплаща обезщетение цяла година. Предстои проектобюджетът да се разгледа от Надзорния съвет на НОИ във вторник.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.