iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Петър Първанов присъства на конните надбягвания в Богданов дол вчера

Петър Първанов присъства на конните надбягвания в Богданов дол вчера 03_1458486608

С традиционни кушии отбелязаха Тодоровден в пернишкото село Богданов дол вчера, като в празника се включиха още жители от кв. “Бела вода” и селата Ярджиловци, Черна Гора и Дивотино. В местността над махала “Механджийска” се събраха десетки любители на конете, които станаха свидетели на атрактивни надбягвания. Празникът бе уважен и от заместник-председателя на Общинския съвет от ПП АБВ Петър Първанов и председателя на Женската структура Геновева Количкова, както и кметове на населени места и много гости.

“На този хубав празник виждаме красотата и величието на коня, който е верен спътник на човека още от дълбока древност. Всички усещаме и връзката между човека и бурната природа на коня”, сподели Петър Първанов, който зорко наблюдаваше демонстрациите заедно с двамата си синове.

По традиция празникът започна с водосвет за здравето на животните и жителите и гостите на село Богданов дол. След него започнаха състазанията, като на всяко животно беше поставена трикольорна лента и сложен състезателен номер.

Надбягванията се проведоха в две категории – за полукръвни коне и такива, които се впрягат в каруци. След приключване на надбягванията беше организирано още едно състезание- теглене с каруци. То също беше в две категории- коне до 500 кг и над 500 кг. За победителите и участниците в състезанието бе организиран тържествен обяд от кмета та селото Петър Теофилов в местното кафе „Българско овчарско куче”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.