iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пет семейства в Пернишко ще прекарат зимата във фургони

Пет семейства в Пернишко ще прекарат зимата във фургони 12_1418734269

В Пернпишко пет семейства са обречени да я прекарат във фургони. Това се случва 2 г. след земетресението в Пернишко.

Над 1000 души пък очакват пари от междуведомствената комисия по бедствия и аварии, съобщи бившият кмет на Перник Росица Янакиева пред "Сега". Депутатът от АБВ и зам.-шеф на парламента е внесла питане към вътрешния министър Веселин Вучков за обезщетението на пострадалите от майското земетресение през 2012 г. Вучков трябваше да отговори на него още миналия петък, но времето за контрол не стигна. Вучков пое и председателството на междуведомествената комисия.
По данни на Янакиева 100 от молбите изобщо не са разглеждани от комисията. Друга част от хората пък са оспорвали отпуснатите суми и съдът се е произнесъл в тяхна полза с решение комисията да преразгледа отново жалбите им.

Финансова помощ чакат минимум 10-15 семейства от едно от най-пострадалите села в региона - Богданов дол. Има случаи, при които общината е отказала да покрие щетите. Янакиева коментира, че основната причина държавата да загърби проблема е в неколкократното променяне на правилата за подпомагане от междуведомствената комисия. Така например помощ бе отказана на 4500 души, тъй като се реши, че щетите под 1000 лв. не са щети, обясни Янакиева. Допълнително нещата се усложнявали заради наводненията, които продължават и досега. Те изчерпаха резерва за подпомагане, заделени в комисията, и до момента са изразходени 180 млн. при първоначален бюджет за бедствия от 78 млн. Парите, които чакат да получат перничани, са около 4.5 млн. лв., обясни Янакиева. Освен това не е даден и лев за пострадалите селски читалища в общината и други обществени сгради, а молбите им дори не са разглеждани. Щетите за тях са за близо 2.3 млн. лв., бившата кметица на Перник.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.