iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишка археоложка: Бойко крие как строители рушат антично селище на АМ "Струма"

Анета Бакъмска на автомагистрала "Люлин"

Магистрала „Струма” застрашава от разрушаване антично селище в землището на дупнишкото село Дяково. За това сигнализира археологът от Перник Анета Бакъмска, която е ръководител на друг застрашен от магистралата обект край село Делян, съобщи dennews.
По нейна информация проблемът е възникнал заради промяна в трасето на магистралата, а до момента археолозите са били спокойни, защото първоначалният „кафяв” вариант, по който те правили предварителните си проучвания, минавал на 200 метра от обекта в Дяково. Сега обаче се оказва, че точно в местността е обособен терен за изкопаване на инертни материали за нуждите на магистралата и има опасност да се засегне древния обект, който по първоначални данни е многопластов, т.е. в селището има следи от различни исторически периоди.
Интересен е фактът, че лично премиерът Бойко Борисов е посетил Дяково на 11-и януари, когато разгледа и некропола в землището на Делян. Тогава обаче той и екипът му успешно успяха да скрият от журналистите посещението в Дяково, като според Бакъмска това е било с цел за да се прикрие скандала.
Бакъмска направи разкритията си в предаване на радио „Хоризонт” вчера, в което успоредно по телефона се включваше и регионалният министър Лиляна Павлова. На няколко пъти Павлова посъветва археолога да „не се меси, където няма работа” и с пренебрежителен тон изрази почудата си, че Бакъмска вече разбира и от строителство на пътища.
„Има реална опасност да обезследим не само региона, но и човечеството. Обектът в Дяково е от изключително значение, простира се на около 56 декара. Колкото и бързо да работят колегите от Кюстендислкия музей, няма да смогнат до май месец. Проблемът идва от там, че първоначалният проект от 2007 г., по който ние, археолозите правихме проучванията на терена на магистралата, е изменен. „Кафявият” вариант минаваше в основата на билото в Дяково, а сега се оказва, че е във високата му част. Строителите са получили без концесия право да вадят инертни материали от билото и заплашват археологическия обект. Строителите на магистралата вадят безплатен материал, койо им е нужен, но това може да се окаже фатално за античното селище”, обясни Бакъмска. Според нея правителството и строителите на „Струма” трябва да поемат отговорност пред историята, ако архиеологическият обект бъде разрушен.
„С каквито и темпове да се работи, няма да се смогне до май-юни. Има опасност България и светът да загубят този обект. Те обаче искат накрая ние, археолозите, да излезем виновни”, каза още тя.
Министър Павлова отрече трасето на магистралата да е променяно и да има опасност от разрушаване на обекта.
Директорът на Кюстендилския музей Валентин Дебочичики обясни за dennews.bg, за момента археолозите са успели да направят предварително проучване и да очертаят границите на обекта. Фрапиращото е, че работата на археолозите е финансирана с дарение от частна фирма, като държавата не се е ангажирала до момента в тази насока, въпреки че слага непосилни срокове.
Ръководител на екипа в Дяково е асистент Румен Стоянов, който днес ще предаде на Изпълнителна агенция „Пътища” и МРРБ предварителните планове на археолозите, които са направени за момента.
„В момента няма как да работим при тези климатични условия. Колкото и да бързаме, ни трябват най-малко 4 месеца и то с много работници”, обясни Дебочички. Той също потвърди, че до проблема е довела именно промяната в трасето.
„Добре е, че в нашия екип археолозите не само са професионалисти, но са работили по обекти при строежите на другите магистрали. Какво ще правим с намерените предмети, няма да решим ние, а Междуведомствена комисия. Но какво има в античното селище, засега не знаем. Знаем, че има могила и материали от различни епохи. Наистина говорим за голям и ценен обект от историческа гледна точка. Нашата работа е не само да го проучим, но и да го запазим най-добре”, обясни още Дебочички.   

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.