iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник ще посрещне Еньовден в местността „Ладовице” в кв. Изток

Перник ще посрещне Еньовден в местността „Ладовице” в кв. Изток 06_1403530491

Перник ще посрещне Еньовден в местността „Ладовице” в кв. Изток във вторник.

В деня на Слънцето моми и баби ще берат лековити треви и ще оплетат арка, под която ще минат всички за здраве и добро.

Утре в „Ладовице”, чиито поляни са пълни с билката еньовче, се провежда Третият регионален фестивал на любителското творчество на възрастните хора. Организатор е читалище „Искра 1960”, което дава място за изява на инструменталисти, певци, разказвачи, хумористи и танцьори. 27 групи от читалища и пенсионерски клубове от Югозападна България идват в Перник за празника, на който ще бъдат представени и стародавни адети за Еньовден.

Началото на красивия летен празник е в 10 часа.

В нощта срещу най-силния ден в годината, Еньовден, билките имат най-голяма сила. Затова се събират рано сутринта, преди да се е показал светликът. Чер трън, еньовче, вратига и комуника, иглика и маточина, мента и коприва, маслодайна роза се използват за лек през цялата година, съветват възрастни жени.

Народните вярвания казват, на Еньовен не трябва да се пере, за да не се поболее член на семейството. На този ден не се работи никаква работа. В народните представи той е „хаталия“- лош ден и се вярва, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи. Св. Еньо е един от християнските светци- градушкари.

Има поверие, че в нощта срещу Еньовден небето и земята се отварят и там, където има заровено имане (пари таласъмлии), излиза син пламък. Който го види, трябва да метне дрехата си отгоре или да провре нещо под пламъка. Тогава парите излизат и могат безопасно да бъдат взети.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.