iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник се нарежда сред най-застрашените области от наводнение

Перник се нарежда сред най-застрашените области от наводнение 08_1407130796

В райони, които могат да бъдат засегнати от наводнения, живеят близо 1,5 млн. души, сочат данни на екоминистерството. В него се подготвят карти на реките и рисковите зони около тях.

Във Врачанско и Монтанско, където през последните дни пострадаха десетки села, в заливните зони са домовете на около 100 хил. души, а в Плевенско - на около 120 хиляди. На второ място по брой на застрашеното население е Западнобеломорският басейнов район, където влизат поречията на Струма и Места. Тук потенциалните жертви са 300 хил., като най-много са застрашените в Перник. При наводнение в тази община потенциалните жертви са над 80 хил. души. Наводненията в пловдивските села и по Искърското дефиле показват, че е нужно обследване и паспортизация на речните русла, коментира за вестник „Преса“ проф. Христо Етрополски. Там, където се налага, трябва да бъдат извършени корекции. Такива проекти имаше за Искър и Места, но те не бяха реализирани, каза професорът. Той посочи, че някои от залетите къщи по Искърското дефиле са в речните тераси, където е недопустимо да се строи.

Според проф. Славейко Господинов от Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) пораженията върху мостовете, които наблюдаваме, са в резултат на това, че някои са остарели. Коритата на реките не са почистени от дървета и когато стихията ги понесе, натискът се увеличава. Трябва да се направи и паспортизация на мостове, за да се знае кой в какво състояние се намира. През 2003 г. френската компания „Фрейсине“ направи обследване на 4000 мостови съоръжения по българските пътища. Беше съставен списък на най-опасните от тях - общо 60 на брой. Сред опасните мостове в залетите от пороите през последните дни са съоръженията на реките Ботуня на 32-ри км и на р. Цибрица на 48-и км над р. Чупренска във Видинско, на третокласен път над р. Росица и други. Те се нуждаят от реконструкция и ремонт, но средства не са осигурени.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.