iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник отбеляза 3 март

Перник отбеляза 3 март 03_1457006175

Точно в 11.00 часа под звуците на националния химн беше издигнато знамето на България, с което тържествено беше дадено началото на празничната програма по случай Трети март в Перник, като десетки перничани бяха се събрали пред Двореца на културата в града. Депутати, областният управител Александър Александров, кметът Вяра Церовска, председателят на Общинския съвет Иво Савов, зам.кметове, общински съветници, представители на всички политически сили бяха дошли да покажат съпричастността си към най-великия ден за България.

« Днес България чества 138 години от своето Освобождение! Трети март е празник на една историческа победа, чакана от столетия. Днес отдаваме почит на знайни и незнайни родолюбиви български войни, които със саможертвата си подготвиха пътя за нашето освобождение. Познаването на историята е задължение на всеки уважаващ се граждани. Наш човешки дълг е почитта ни към отминалите поколения, заради приноса им към днешното ни настояще» - каза в приветствието си кметът Вяра Церовска. Тя благодари на всички, дошли на празника в Перник за да уважат днешната дата, за да си спомним заедно за светлата дата. «Подвигът на този ден е неизмерим, неподвластен на времето, защото всеки българин го носи в душата си. Споменът за него ни прави горди българи. Иска ми се поводи на гордост да откриваме не само в миналото. На ден като днешния е особено необходимо да осъзнаем, че всеки от нас, че всички ние сме част от цялото. Ние сме България. На днешния ден е особено необходимо да си дадем дума, че можем и трябва да обединим усилията си в името на децата, в името на бъдещето. За да я има България! Да си дадем дума и да го направим! Да сме достойни за светлото бъдеще на нашите деца!» - каза още кметът Церовска.

В словото си областният управител Александър Александров каза:

:«Скъпи перничани, искам да ви благодаря, че уважихте днешната дата и дойдохте тук, за да си спомним заедно, че Трети март събира в едно, както вековното ни страдание, така и силата на българския дух и героизъм. Дългият ни път като нация е белязан със събития, които ни дават безпорни поводи да се гордеем, че сме българи.Затова нека сведем чела, нека се поклоним пред мъчениците на свободата, нека си спомним за кръста, който носим, за вярата и борбата, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. Нека предадем заветите на славните българи на бъдните поколения и да не забравяме, че саможертвата на братята освободители, техният подвиг е кървавото измерение за нашето национално достойноство и бъдеще”

Трети март не е празник, Трети март е съдба! Трети март е зов за бъдните поколения да почитат и пазят българската свобода. Трети март е знак на почит и преклонение пред България, която носим винаги в сърцата си.

Празникът в Перник продължи с фолклорни изпълнения на фолклорния състав към Двореца на културата в града.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.