iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник е в класацията на антропологично изследване на Института по експериментална морфология и антропология към БАН

Перник е в класацията на антропологично изследване на Института по експериментална морфология и антропология към БАН 01_1421913527

Типичният българин е от Перник, като средната гръдна обиколка на дамите в България е 81,5 см.

Това сочи последното антропологично изследване на Института по експериментална морфология и антропология към БАН. Не сме мерили млечни жлези, а обиколка, каза проф. Йордан Йорданов пред „Труд“ по повод появили се класации за най-едри бюстове. Въпреки това най-мощни гърди имат дамите в област Монтана. Там са и най-пълните - над 65 кг. С големи бюстове се хвалят още софиянките и русенките. Бургазлийки са най-слаби и с най-малка гръдна обиколка.

При мъжете класацията на пълните се води от столичани, но те са и най-високи - 173 см, или с 2 см над всички други мъже в страната. Най-расовите мъже - с широки рамене и гръден кош са в София - с 97,6 см обиколка. Средната за страната е 95,1 см. С най-тесни перки са мъжете от Хасково - 93,4 см. Като цяло хасковлии се славят като дребни. Средното тегло на българите е 77,7 кг, а на българките - 65,3 кг. За сравнение през 19-и век теглото е било съответно 63,5 и 60,700 кг.

Антропологичното изследване е третото поред, което се прави за нацията ни. Първото е на акад. Стефан Ватев през 1903 г., второто на проф. Методи Попов от началото на 20-и в., а третото е започнато през 1988 г. и приключва с излизането на монография през 2006 г., разказа проф. Йорданов. Изследвани са 5300 души между 30 и 40 години от 120 населени места по 300 белега. Българинът определено е пораснал. През 19-и век е бил със средна височина 166 см, сега е 171,5.

В края на 20-и век сънародникът ни е с тъмен цвят на косата и на очите - над 80%. Чисто русите - със светли коси, очи и кожа, са само 0,6% от мъжете и 2,3% от жените. Според изследването българинът е в идеалната златна среда на европеидната раса. А на всички средни показатели от височина до зъбен статус отговаря перничанинът.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.