iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник е сред регионите, които ще се възползват от пари от ЕС

Перник е сред регионите, които ще се възползват от пари от ЕС

Европейският съюз (ЕС) одобри 34 милиона евро за регионите от двете страни на границата между Сърбия и България, като от програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия ще се възползват шест български и седем сръбски региона.

У нас това са Видин, Монтана, Враца, София, Перник и Кюстендил. Вече се организират търгове за кандидатстване по проекти, свързани с туризма, транспорта, образованието, опазване на културното и природно наследство.

Целевите групи са кметства, общини, музеи, библиотеки, художествени галерии, образователни институции, структури за подкрепа на бизнеса, неправителствени организации, туристически асоциации.

Голяма част от парите идват от предприсъединителната помощ, която Сърбия получава като кандидат за членство в ЕС. Идеята на трансграничните проекти е не само подобряване на живота в съседните региони, но и съвместна работа между властите от двете страни на границата.

Подобни програми и финансиране от Брюксел са предвидени и за българското сътрудничество с останалите ни съседи – Турция, Гърция, Македония и Румъния.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.