iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник е сред областите първенци в процеса на деинституционализация

Перник е сред областите първенци в процеса на деинституционализация 05_1400060776

Перник е сред областите първенци в процеса на деинституционализация.

Експерти от НБУ организираха фокус група с членовете на Координационния механизъм в Перник под ръководството на Областната администрация, за да проучат ефективността на работата на структурата.

Перник е сред областите с най-добри резултати в процеса на деинституционализация в България. Това стана ясно по време на среща на експерти от НБУ и членовете на Координационния механизъм, който работи в Перник. Структурата обединява представители на различни институции, имащи отношение към процеса на деинституционализация и се ръководи от Областната администрация.

Координационният механизъм прави работата по отношение на деинституционализацията по-оперативна и ефективна, споделиха участниците в срещата. Членовете му провеждат редовни заседания, обменят информация и решават оперативно всеки конкретен казус. Според тях това, че структурата се оглавява от Областната администрация, придава по-голям авторитет и тежест на този орган и превръща процеса на деинституционализация в държавна политика. Експертите от различните институции се изказаха положително по отношение на сътрудничеството с неправителствената организация "Надежда и домове за децата". Организацията работи на територията на 8 области на България и в Молдова.

Перник е сред пилотните области по проекта и отчита много добри резултати в работата.

Целта на срещата, домакин на която бе заместник областният управител Галина Никодимова, бе да се проучи ефективността на работа на Координационния механизъм в Пернишка област. Подобни интервюта с представители на институции и родители, специалистите от НБУ правят в Перник, Пазарджик, Монтана и Русе.

Като резултат от проведените фокус групи, разговори и интервюта по поръчка на неправителствената организация "Надежда и домове за децата" ще бъде написан доклад за процеса на деинституционализация и работата на Координационните механизми. Целта е да се вземат мненията на хората, които по места работят в тази толкова трудна и отговорна сфера и да се формулират препоръки за бъдещата работа.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.