iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник е сред градовете, които ще се включат в европейската инициатива "Нощ на литературата“

Перник е сред градовете, които ще се включат в европейската инициатива "Нощ на литературата“ 05_1431505749

Страната ни ще се включи в европейската инициатива "Нощ на литературата“ за четвърта поредна година. Тя ще се проведе в 11 български града от 18.00 до 23.00 часа, където ще се четат творби от европейски автори, издадени след 2000 година.

Градовете, които ще се включат, са Русе, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

Добрич участва за първи път. Четенията ще бъдат наа три знакови за града места - паметника на св. св. Кирил и Методий, храма "Свети Георги" и Историческия музей. Общинари, общественици, ученици, поети и журналисти ще представят различни автори и жанрове.

За трета поредна година Русе се включва в събитието. От 18.00 до 21.00 часа на пет различни места в града ще звучат откъси от произведения на съвременни писатели. В сряда вечерта в обновената градина на площад "Батенберг" ще бъдат прочетени страници от романа "Възвишение" на Милен Русков, а в останалите четири литературни гнезда публиката ще има възможността да се докосне до творби на съвременни автори от България, Испания, Македония и Полша. Третата нощ на литературата в Русе ще бъде насочена към 110-ата годишнина от рождението на нобелиста Елиас Канети и в дома му на улица "Славянска" ще звучат откъси от негови творби. Четящите русенци ще бъдат добре дошли и на останалите литературни точки. Това са културният център "Буда-хаос" край Вазата в Парка на младежта и в ресторант "Понтона" на кея.

През 2015 година за трети пореден път Варна ще се включи в европейската Нощ на литературата. Варненското издание се отличава с дискутиране на темата за жените автори, четене на откъсите и в оригинал, участие на млади автори и четци, изследване на връзката между литературата и театъра, организиране на училищни четения и работилници, гостуване на български автори извън селекцията и техни посещения в часовете по български език и литература. Сред десетте читателските гнезда в програмата са книжарниците "Шекспир и приятели“, "Параграф 22“ и "Сиела“, Немската читалня на Регионална Библиотека "Пенчо Славейков“, галериите "Съвременно пространство“ и Арт "На тъмно“ Зона, кафенетата "Кифличка“ и "My Café | by Ani Boland“, градинката на "Севастопол" и Франкофонският център.

В Пловдив ще има 11 "читателски гнезда", между които Балабановата къща, книжарница "Хермес" Централ, Дома на културата, читалищата "Шалом Алейхем" и "Алеко Константинов", Клуб "Библиотеката", "Петното на Роршах". В Народна библиотека "Иван Вазов" литературната акция е под надслова "С фенерче и спален чувал в Библиотеката", с идеята да напомнят на пловдивчани къде се намират библиотеките върху културната карта на града.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.