iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани си искат велоалеята

Перничани си искат велоалеята 08_1439109933

Колоездачи завардиха пешеходната пътека пред Община Перник и протестираха мирно един час. Причината е неизградената велоалея, за която 3-та поредна година слушат само обещания.

Представители на велообществото в града носеха голям транспарант с надпис „Перник иска велоалея” и го издигнаха на фона на носеща се пелена от прахоляк от ремонта на площада. Всеки от тях държеше в ръцете си призиви, на които пишеше „Искаме велоалея сега за вас и вашите деца”, „Велопротест сега до постигане на целта”, „Имаме една мечта! Велоалея е тя!”.

„Не искаме нищо грандиозно! Не искаме космодрум в Перник! Искаме просто една обикновена велоалея!”, единодушни са велосипедистите. Никой от общинската управа обаче не дойде при тях, за да разговарят. Колоездачите изразиха твърдата си позиция, че няма да спрат докато не видят с очите си качествено изграденото съоръжение.

„Протестираме 3 години и резултати няма, а колоездачите на Перник търпим откровени подигравки. Затова преминаваме към по-крайни протести като днешния. Не вярваме на поредното обещание на кмета, че наесен велоалеята ще бъде готова. Във въздуха вече висят няколко обещания и поредното беше, че тя ще бъде готова през пролетта на 2015 г.”, каза Владислав Стоилов от протестиращите.

„Фактът, че никой не излезе при протестиращите, достатъчно красноречиво ни говори за политиката на Общината. Досега нито веднъж от Общината не дойдоха при нас да поговорим като хора, да видят какви са исканията ни. С управата имаме четири официални срещи и на всичките инициатори сме ние”, каза още той.

От велообществото смятат, че е възможно строителството на велоалеята да се бави нарочно, за да бъде завършена преди изборите и да бъде коз в ръцете на определена политическа сила.

Да подкрепят искането на каките и батковците, на протеста бяха дошли 7-годишната Михаела и 6-годишната Деси. И двете момичета обявиха, че искат де карат колелата си на безопасна и равна велоалея. Тук бяха и млади хора, които досега не са идвали на протестните велошествия.

На протеста беше дошло момче, което преди няколко дни се преби с велосипеда си в центъра на Перник заради необезопасена шахта при Мемориала. То е със счупен зъб и здрави охлузвания по лицето. Заради инцидента тогава е прекарало нощта в столична болница. Майка му все още се колебае дали да предяви съдебен иск към Общината заради пострадалия си син.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.