iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Перничани ще пътуватдо София с метро от 2016 г.

Перничани ще пътуватдо София с метро от 2016 г. 08_1439537850

Първата копка на третия лъч на метрото ще бъде в края на тази или в началото на 2016 г.. Това съобщи изпълнителният директор на "Метрополитен " Стоян Братоев при проверка на разширението на метрото при бул. "Черни връх".

Третият метродиаметър ще е с обща дължина 16 км с 18 метростанции. Трасето преминава през бул. "Ботевградско шосе" - бул. "Владимир Вазов" - центъра на града /Орлов мост, НДК, бул. "България") - кв."Красно село" - ж.к. "Овча купел" с последна метростанция до Околовръстното шосе и ж.п. линията София-Перник.

Братоев посочи, че през пролетта на 2016 г. трябва да започне изграждането на първия етап от проекта, участък от 7,8 км и 8 метростанции, в който се включват станциите на Орлов мост, площад "Св. Патриарх Евтимий", НДК, "Красно село". Отсечката е включена в ОП "Транспорт" /2014-2020/ и е с прогнозна цена от 440 млн.

Апликационната форма за кандидатстване за финансиране на централния участък е изготвена, каза Братоев.

Той посочи, че на среща в Министерския съвет в края на миналия месец е решено паралелно с първия етап да започне и строителството на участъка от "Красно село" през "Овча купел" до ж.п. линията за миньорския град.

По думите му тръжните процедури за избор на изпълнители са минали, като в м момента работи комисията за избор на доставчик на подвижния състав. Предстоят технически подготвителни работи, тръжни процедури, подписване на договори за централния участък, което ще се случи през първата половина на септември, уточни директорът на "Метрополитен".

Според Братоев през 2019 година над 500 хиляди души ще ползват метрото в София. По думите му прогнозите за третата линия на метрото са още 170 хиляди пътника.

"Само централният участък е разчетен за 90 хиляди, а заедно с кв. "Овча купел" се очакват около 40-50 хиляди или да стигнем 130-140 хиляди пътника за тези 12 км", посочи той.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се похвали, че ефектът от метрото са около 90 хил. тона годишно спестени вредни емисии във въздуха.

Освен това подземната железница е най-бързият и удобен градски транспорт, който в момента се ползва от около 330 хил. души дневно.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.