iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани ще имат двумесечна данъчна ваканция

Перничани ще имат двумесечна данъчна ваканция 01_1452521107

Двумесечна данъчна ваканция за перничани обявява община Перник, като докладната записка е внесена за разглеждане на предстоящата сесия на Общинския съвет, съобщи кметът Вяра Церовска.

„Смисълът на тази ваканция, която ще бъде от 1-ви февруари до 30 март, е хората, които не са успели да внесат своите данъци в продължение на 5 години назад да го направят, без да плащат наказателните лихви за този период. Това, което ще направи Дирекция „Мести данъци и такси” е да организира и изнесени служби в населените кметства – за улеснение на гражданите”, посочи Церовска.

„Това е един политически жест и желание на новата администрация в лицето на кмета”, заяви зам.-кметът Денислав Захариев.

В кръга на шегата той каза, че две са сигурните неща в живота – смъртта и данъците. „Така че, никой не трябва да си мисли, че няма да си издължи данъците към община Перник. В момента им даваме възможност и толеранс да се платят без лихва. В противен случай си има мерки, които данъчното законодателство позволява. Ние сме първенци по съставянето на такива актове”, коментира Захариев.

Според статистиката за цялата страна между 8 и 10 процента са съставените актове, а за община Перник са 50 процента на база на несъбраните суми.

„Сумата за 10 години е 8 млн. 382 хиляди лева, а сумата която можем да съберем и не попада в давностен срок е за последните пет години и тя е 5 900 000 лева . В нея влизат и физически, и юридически лица. Има физически лица, които дължат данъци на сума от 6 хиляди лева, а фирми пък около 500 хиляди лева”, заяви Ивета Боянова директор на Дирекция „Местни приходи и такси”.

След като изтече срокът от два месеца, който общинската администрация дава толеранс на данъкоплатците, ще използваме абсолютно целия инструментариум на закона, за да си съберем дължимите суми, поясни Ивета Боянова.

По нейни думи такса битови отпадъци има 101% събираемост спрямо миналата година и 75% спрямо бюджета, който ни е заложен. Само от актове за миналата година има събрани 263 хиляди лева.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.