iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани протестират срещу незаконния добив на въглища

Перничани протестират срещу незаконния добив на въглища 04_1459495847

С каски и лопати перничани излязоха на протест срещу незаконния добив на въглища, който застрашава домовете им. Хората си задават въпроса дали те са по-важни или въглищата.

Те са избрали именно деня на хумора, за да изразят недоволството си, защото за пет години са видели от политиците само шеги и лъжи, никакви реални политики за справяне с проблема – каза за bTV един от организаторите на протеста Галя Гергинова.

Една от потърпевшите жени разказа, че гората над нейната къща е унищожена, има дупки, които се пълнят с вода и къщите са застрашени от свлачища. Хората се надяват политиците да вземат мерки и да засадят нова гора.

Румяна и Стамен, чиято къща миналата година се е срутила, обясниха, че до момента нищо не се е променило. Апартаментът, в който живеят, с малко повече усилия и пари на заем е придобил вид, но това не е техният дом и те си искат къщата.

Областният управител на Перник Александър Александров каза, че знае за проблема и всички институции са активизирани за спиране на незаконния добив. Полицията и общината също оказват съдействие. Общинският Инспекторат работи в събота и неделя, за да се спре копаенето.

Председателят на Общинския съвет Иво Савов също потвърди, че знаят за проблема и ще направят една по-широка дискусия, както и допълнителни проверки.

Изсичането на гори е законно и с разрешение, заявиха пък от фирмата концесионер.

„Това, което е изсеченo като гори, всичко е с разрешение и със заплатените съответни суми по закон, така че това всичко може да се погледне и докаже. Нямаме незаконно изсечени гори в нашата фирма. За рекултивация са заделяни всяка година средства...Тези средства са предназначени само за това и всъщност тази дейност тепърва предстои", заяви пълномощният представител на „Рекоул" Ирена Славчева.

Хората се надяват, че проблемът им ще бъде решен, искат незаконният добив да бъде обявен за престъпление, както и да могат да живеят спокойно в домовете си.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.