iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани най-големите чистници на България за един ден

Перничани най-големите чистници на България за един ден сн.mirogled.com

Вчера на работната  среща при областния управител Иво Петров мениджърът по социални проекти  в  bTV  Мария Лазарова съобщи, че Пернишка област е на първо място по чистенето за един ден. И тази година кампанията “Да изчистим България за един ден” ще се осъществи, само че на 20 април.

Миналата година в чистенето са се включили  над 323 000 доброволци в цялата страна,  съобщи Лазарова.  В това число не влизат хората,  които са чистили в един ден  междублоковите си пространства, както и доброволците, хигиенизирали по планините. В кампанията са участвали  2410 фирми, 1400 училища, над 500 неправителствени организации, 30 университета, съобщи Мария Лазарова. Събрани са близо

500 тона боклук само в горите, а са почистени над 2 500 предварително маркирани места.

Тази година сайтът на кампанията ще бъде оптимизиран. В осигуряването на ресурси за почистването като чували  и ръкавици ще участва и предприятието ПУДООС към МОСВ, за да не пада цялата тежест върху общините.  Отново ще има и ваучери за гориво за извозване на отпадъците, макар от OMW все още да не било потвърдено.

Само в България и Словения глобалната инициатива имала за водещи партньори големи медии, което гарантирало успехът на кампанията, подчерта Лазарова.

Кампанията “Да изчистим България за един ден” е  част от глобалната инициатива Let’s Do It World. Инициативата се ражда в Естония през есента на 2007 г. Идва от група приятели, които решили, че трябва по някакъв начин да обединят гражданите, бизнеса и държавата, които да се погрижат за природата на страната бързо и най-вече – заедно. Така се стига до идеята  да се действа на принципа “за един ден- една държава, за една година – цялата планета”.

В глобалната инициатива участват повече от 3 милиона човека по цялата планета – в Естония (50 000), Латвия (310 000), Литва (306 000), Португалия (100 000), Словения (270 000), Румъния (200 000), Украйна (1680), Индия (54000) и др. Гражданското обществено движение е за  стопанисване на мястото, което наричаме наш дом – регионите, държавите и целия свят.

Идеята е като се започне от  почистването  на разхвърляните отпадъци и замърсената природа,  след това да се зарови по-дълбоко в проблемите, защо заедно можем да направим околния свят по-различен.

 

 Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.