iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пенсионираните академици ще мислят дали да дават част от средсвата си на младите учени

Пенсионираните академици ще мислят дали да дават част от средсвата си на младите учени 01_1452675140

Пенсионираните академици и член-кореспонденти на БАН, които получават пожизнени добавки от академията, ще мислят в следващите 10 дни дали да започнат да даряват част от тези допълнителни доходи на младите учени, като в понеделник общото събрание на академията ги прикани сами да дарят 2/3 от тези средства за повишаване на ниските заплати на младите учени и асистенти. Ако след 10 дни няма съгласие по този въпрос, темата ще бъде разгледана отново в общото събрание. В него влизат хабилитирани учени, избрани от институтите.

До това странно решение се стигна, след като председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров запази поста си в опит за импийчмънт, поискан заради финансовото състояние на институцията. В академията има силен дисбаланс между заплатите на "редовите" учени и тези на академиците и член-кореспондентите, част от които никога не са работили там. Академиците получават всеки месец пожизнена добавка, равна на депутатската заплата (2600 лв.), а член-кореспондентите - 30% от тази сума. Въпреки че по същество това е допълнение към пенсията, парите идват от бюджета на БАН. В същото време заплатите на младите учени са от порядъка на минималната заплата и след увеличението й на 420 лв. от Нова година се изравниха с тези на чистачките.

В понеделник общото събрание на академията разгледа 4 искания на зам.-председателя му проф. Бойко Георгиев. Той поиска оставката на акад. Воденичаров по ред причини, сред които провала му да се пребори за по-голям бюджет и въвличането на академията в политически битки чрез кандидатирането му за президент. Проф. Георгиев иска да се помисли за съкращения, за да се осигурят средства за увеличение на ниските възнаграждения в академията. Той предлага да се намалят допълнителните пожизнени възнаграждения на пенсионираните академици и член-кореспонденти на 200 и 150 лв. Те бяха от този порядък до 2008 г.

Идеята обаче не бе приета. Вместо това членовете на ОС на БАН приеха текст, с който приканват академиците и член-кореспондентите, които не работят, сами да дарят 2/3 от допълнителните си месечни пожизнени възнаграждения за покриване на недостига за заплати за млади учени и асистенти. По данни на проф. Георгиев пенсионираните носители на двете звания са 57 души.

СЪМНЕНИЕ

Проф. Георгиев настоява и да бъде анализирано изразходването на централизирания бюджет на БАН през 2015 г. "Свидетели сме на представителни ремонти (като този на Големия салон), обновяване на автопарка, пищни чествания и церемонии, които съвсем не съответстват на плачевното финансово състояние на организацията", коментира той.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.