iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пенсионерите в Перник отбелязват празника си

Пенсионерите в Перник отбелязват празника си 10_1443685704

В международния ден на възрастните хора пенсионери шестват из Перник, като за първи път хората от третата възраст излизат да отбележат така масово празника си. В събитието се включват 11 пенсионерски клуба от общо 14.

В 14 часа те ще потеглят от съдебната палата, ще минат по ул. “Търговска” и ще отидат пред Двореца на културата, където ще има специална празнична програма, посветена на възрастните. Пенсионерите ще се насладят на изпълнения на съставите при Обединения детски комплекс и Двореца на културата, а на сцената ще се качат и самодейни формации от пенсионерските клубове в града. Певецът Георги Гьолски ще сложи финала на празника.

В област Перник относителният дял на хората на 65 и повече години е близо 22%.

1 октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора с решение на Общото събрание на ООН от 14 декември 1990 г. На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото. В България бабите и дядовците наброяват 2 милиона и 200 хиляди души.

По повод празника и Националният осигурителен институт (НОИ) в Перник организира ден на отворените врати за консултации по пенсионни въпроси.

В същото време български пенсионери поискаха да бъде изработен закон за възрастните хора. “Най-многобройното и онеправданото съсловие в българското общество – възрастните хора, има нужда от закон, който да защитава правата му, заяви Димитър Кисимов, председател на Асоциацията на пенсионерите в България.

Отдавна пернишките пенсионери настояват за приемането на закон за възрастните хора, като настояват и правото им на живот, което включва не само правото на физическо оцеляване, но и възможност възрастните да се ползват от достиженията на съвременното общество, да влезе като компонент от национална доктрина. Все още обаче родните законотворци не го добутали дотам.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.