iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пенсионерите у нас се пенсионират рано

Пенсионерите у нас се пенсионират рано 03_1426494046

Остават големи възможностите за ранно пенсиониране у нас преди навършване на установената в закона възраст. Затова има проблем на осигурителната система, който продължава да бъде ниската средна ефективна пенсионна възраст.

През 2014 г. реалната средна възраст на всички нови пенсионери е била 57.6 години, при положение че според закона мъжете излизат в пенсия на 63 години и 8 месеца, а жените - три години по-рано. В предишните две години - през 2013 и 2012 г., хората у нас се пенсионираха средно на едва 56 години и 2 месеца. Това показва справка на Националния осигурителен институт.

Ниската възраст обаче не се дължи на най-масовата трета категория работещи, а основно на служителите в специалните ведомства и на хората с инвалидни пенсии. Тези проблеми все още дори не са разглеждани в дискусиите за пенсионната реформа при вицепремиера Ивайло Калфин, въпреки че разговорите трябва да приключат в края на март. Намеренията за въвеждане на минимална възраст за тези служители, както и за ограничаване на злоупотребите с инвалидните пенсии все още са само пожелания въпреки редовните критики на Брюксел.

Средната ефективна възраст за излизане в пенсия за хората от трета категория труд за м.г. е 62 години и 9 месеца, показва справката на НОИ. И мъжете, и жените от най-масовата категория обаче се пенсионират след установената в закона за тях възраст, като основната причина за това е липсата на стаж. Миналата година мъжете от трета категория са се пенсионирали средно на 64 години и 8 месеца, а жените - средно на 62 години. Това означава около година по-късно от нужната пенсионна възраст.

Ако към тях се прибавят и личните пенсии за стаж и възраст на военни, полицаи, служители на правосъдното министерство, както и пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, ефективната възраст пада на 57 години и 6 месеца. В момента служителите на МО, МВР и правосъдието са единствените, които излизат в пенсия само при 27 години осигурителен стаж, от които 18 г. специализиран. Според данни на НОИ либералният режим води до това, че средната възраст за излизане в пенсия през 2013 г. на работещите в специалните ведомства е била 50 г. и 5 месеца, през 2012 г. - 49 г. и 7 месеца, през 2011 г. - 49 г. и 4 месеца. Миналата година всяка трета новоотпусната пенсия е инвалидна, а общият брой на този вид пенсии е над 451 хиляди.

ОТЛАГАНЕ

През м.г. в пенсия са излезли 6362 души, които са отлагали досега пенсионирането си, въпреки че са изпълнили условията. Спрямо 2013 г. техният брой се е увеличил значително, тъй като тогава са били 2785 души. Расте и средният период, през който възрастните хора са продължили да работят след навършване на годините за пенсия - от по-малко от година през 2013 г. на година и един месец през 2014 г. За всяка година осигурителен стаж след навършване на годините по закон хората получават бонус при изчисляване на пенсията им.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.