iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пенсионерите се уплашиха от срив в пощите

Пенсионерите се уплашиха от срив в пощите 11_1415690444

Десетки пенсионери не можаха да получат в понеделник пенсиите си от "Български пощи" ЕАД и се разходиха напразно до клоновете на пощите.

Причината беше, че системата на дружеството буквално е забила, защото е започнал пробният период, в който да се тества новата система за изплащането на пенсии, което ще се извършва чрез електронен пенсионен картон.

„Да, имаше проблем с изплащането на пенсиите и със системата като цяло“, обясниха пред "Новинар" от "Български пощи". Оттам допълниха, че причината е именно внедряването на новата услуга.

„От днес услугата електронен пенсионен картон е пусната в тестов период за цялата страна. Това натовари системата, а още повече се усложнява работата, когато накуп се струпат много хора и искат да си платят наведнъж сметките за ток, парно, вода и др.“, обясниха от дружеството и изказаха искрените си извинения за създадените неудобства.

Спънката в работния процес започнала още с отварянето на гишетата. Пред тях се скупчили ранобудни пенсионери, които нетърпеливо искали да заплатят задълженията си. Това обаче така и не се случило. Поне до обяд, тъй като сривът в системата продължил около два часа.

Оказало се, че потърпевши са клоновете на пощите не само в столицата, ами и в други части на страната. „Ние трябва да успеем да се справим с големия наплив и с натовареността, тъй като това е неизбежно“, обясниха от дружеството.

В началото на месеца Националният осигурителен институт и "Български пощи" подписаха споразумение, според което пенсиите и пенсионните записи, които се получават чрез пощенските станции, ще се изплащат по електронен изплащателен пенсионен картон.

Хартиеният носител на досегашния картон се заменя със служебен бон, който се издава в момента на изплащане на сумите и служи като оправдателен документ за извършеното плащане. С новия начин на изплащане на пенсиите, който ще заработи от януари, ще се подобри обслужването на пенсионерите.

С едно посещение в пощенската станция всеки ще може да получи едновременно месечната си пенсия, неполучените от предходните пет месеца пенсии, както и пенсионен запис, ако има такъв. Всички тези плащания се посочват на отделни редове в служебния бон.

Предвижда се и възможност за получаване на пенсията от всяка пощенска станция в страната. „Това е облекчение, което спестява време и транспортни разходи за правоимащите лица“, съобщиха от дружеството.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.