iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Педофили примамват децата в интернет

Педофили примамват децата в интернет 08_1439297598

Опитите за подмамване на деца с цел сексуално злоупотреба стават все по-сериозен проблем в интернет пространството, като те са само част от сигналите, които са постъпвали през горещата линия Web112.net през миналата година, когато са обработени общо 2166 подобни сигнала.

Друга част са касаели сайтове, които са помествали незаконно или вредно за непълнолетни съдържание - детска порнография и нудизъм, екстремна порнография, расистки и ксенофобски изказвания и пропаганда за насилие срещу личността.

Освен това през 2014 г. са постъпили още 276 запитвания към Българската линия за онлайн безопасност.

Голяма част от случаите са били свързани с онлайн престъпления и тормоз или злоупотреба със самоличността. "В случаите на злоупотреба със самоличността най-често става въпрос за създаване на фалшиви профили във Фейсбук или Ask.fm", обясни за "Новинар" Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет.

По думите му всяко пето дете у нас става обект на подигравки и тормоз в мрежата. "Нерядко случаите на онлайн тормоз са свързани с разкриване на лични данни. Например фалшив профил или фалшива обява с пълни данни за детето, подложено на тормоз - имена, телефонен номер, училище и така нататък", коментира Апостолов. По думите му много често децата търсят съдействие от консултантите от Българската линия за онлайн безопасност, когато искат да блокират или докладват непознат, който упорито се свързва с тях и отправя неприлични покани - най-често за голи снимки или видео.

Вчера стана ясно, че МВР ще работи по филтрирането на интернет страници със сексуално насилие над деца. Списъкът е с домейн адреси на страници, посочени от Интерпол - така наречения The INTERPOL Worst Of List. Целта на списъка е да ограничи разпространението на изображения на сексуална злоупотреба с деца.

Доставчиците на интернет услуги у нас трябва стриктно да се придържат и към изискванията за защита на личните данни и конфиденциалност.

При всеки опит през мрежата на интернет доставчика да бъде отворен уебсайт, който съдържа подобни фото- или видеоматериали, абонатът ще бъде автоматично пренасочен към STOP страница.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.