iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пчеларите трябва да затворят кошерите си, защото почва пръскане срещу "син език

Пчеларите трябва да затворят кошерите си, защото почва пръскане срещу "син език 09_1410342259

Започват да пръскат превантивно срещу болестта „син език“ на територията на пернишка област. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Татяна Вангелова каза, че вече има изготвен примерен график.

Днес екипите работят в населените места в общините Брезник и Трън, утре и в четвъртък ще бъдат в община Радомир, а в края на седмицата ще обработят животновъдни обекти в населените места в община Перник.

Пернишка област е една от малкото в страната, където все още няма регистрирани случаи на заболели от син език животни. В много региони на страната обаче болестта бързо се разпространи, умори добитъка и ощети много стопани.

Случаи на заболяването има установени вече и в някои съседни области. По този повод от областната дирекция по безопасност на храните предприемат превантивната мярка и така целят недопускане на заразата в пернишко.

Освен областната дирекция по безопасност на храните като контролен орган, усилията си са обединили и кметовете на общини и кметските наместници. Дейностите по пръскането с препарати предизвика притеснения обаче за хората, отглеждащи пчели.

Д-р Таняна Вангелова увери, че са предприети мерки, изпратени са уведомителни писма на всички кметове за графика на работа, които от своя страна ще предупреждават собствениците на пчелините. С цел превенция и по- голяма сигурност в деня, в който се пръска, стопаните трябва да затворят кошерите и да не пускат пчелите си навън, предупреждават експертите. За още по-голяма сигурност в превенцията на пчелите е добре и в деня след пръскането кошерите да останат затворени. Повече по темата – утре в предаването „Нещата от живота“.

Източник: krakra.tv

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.