iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Патриарх Неофит посети Гигинския манастир

Патриарх Неофит посети Гигинския манастир 05_1431939504

Негово светейшество българският патриарх Неофит пристигна в Гигинския манастир “Св. св. безсребреници Козма и Дамян Асийски”. Целта на посещението беше поклонението пред чудотворната икона на света Богородица от гръцкия манастир “Козиница”.

Хиляди миряни се стекоха в обителта и кротко чакаха на огромна опашка, за да се помолят пред образа на Божията майка. С огромна надежда за изцеление бяха дошли хора в инвалидни колички и болни.

Светинята бе донесена от манастира “Козиница” на мястото на чудотворната икона на Богородица от манастира “Панагия-Миртия”, наречена “Надежда за обезнадеждените”, на която не бе позволено да напусне пределите на Гърция, тъй като е паметник на културата.

В иконата, пред която се поклониха многобройните богомолци в Гигинския манастир, са вградени мощите на четирима светии – на св. Петка Търновска, св. Пантелеймон, св. Харалампий и св. Дионисий. От близо 100 години светинята е пазена в хранилище в “Козиница” и сега е извадена за първи път.

Иконата бе върната в Германския манастир и ще остане на територията на Софийска митрополия до 25 май. На 25 май сутринта тя ще замине за Дупница и ще бъде посрещната в катедралния храм “Св. великомъченик Георги”, а същия ден в 13 часа отново ще отпътува за Гърция.

При гостуването си патриарх Неофит подари на Църногорския манастир икона на „Св. Силуан Атонски”, чието име носи новопостроената черква в светата обител. Братството върна жеста към патриарха, като му дари икона на баташките мъченици.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.