iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Париж стана жертва на организирана терористична атака

Париж стана жертва на организирана терористична атака 11_1447481875

Стрелба в ресторант в центъра на Париж, експлозии около "Стад дьо Франс" и заложническа криза в концертна зала. Това се случи снощи във френската столица.

Париж е жертва на организирана терористична атака, каза френският президент Франсоа Оланд и за първи път след 1945 година, обяви извънредно положение за цялата територия на страната. Военните са мобилизирани и помагат на полицията в района на инцидентите.

Съобщенията към 3 часа българско време са за над 112 жертви. За момента няма информации кой стои зад атаките, нито някой официално е поел отговорност за тях. Според съобщения на френската прокуратура са загинали и петима от нападателите. В "Туитър" се появиха твърдения на очевидци, че извършителите на атаката в концертната зала "Батаклан" са крещели "Алах е велик" и "Това е за Сирия".

Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви, че затваря границите на страната и налага извънредно положение на цялата ѝтеритория, съобщи агенция "Ройтерс". Той нарече нападенията "безпрецедентни терористични атаки" и свика спешна среща на кабинета, която започва след минути.
Оланд обяви за днес сутринта среща на Съвета за сигурност.
"Трябва да гарантираме, че никой няма да влезе в страната, за да извърши каквито и да е актове на тероризъм, и в същото време да сме сигурни, че извършителите на тези престъпления ще бъдат арестувани, ако се опитат да я напуснат", добави Оланд. Той заяви, че е поискал военни подкрепления в Париж, за да гарантира, че няма да има следваща атака.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.