iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пак ще има нови документи за самоличност

Пак ще има нови документи за самоличност 02_1454392486

Новите документи за самоличност и системата за тяхната поддръжка ще излязат златни, като те ще струват близо половин милиард лева - 484 223 300 лв. Това се разбира от обявената от МВР обществена поръчка за "изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи". Крайният срок за изпълнението й е 134 месеца (11 години и 1 месец), а документи за кандидатстване се приемат до 29 февруари.

Колосалната сума ще отиде за изграждане и проектиране на централизираната система, доставка на бланки и консумативи. Любопитно е, че суми са заделени за "строеж на многофункционална сграда или сгради и прилежаща инфраструктура". Взети са предвид и средства за "технически и програмни средства за оборудване на два комуникационно-информационни центъра и на център за архивиране на данни", работни места, биометрични станции и управляващ софтуер за снемане на биометрични данни и верификация на документите за самоличност.

Не е ясно защо се налага строежът на специални сгради. Една от версиите е, че се прави опит да се осмисли бъдещото Държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги". Търговското дружество бе заложено с промени в закона за МВР. Негов принципал ще бъде вътрешното министерство, то ще предоставя услуги на гражданите, включително и издаването на документи за самоличност. Другата въпросителна е къде ще отиват десетките милиони годишно, които ще бъдат събирани от гражданите при издаването на новите документи за самоличност.

Всичко това няма да се отрази върху цената на новите документи след въвеждането на електронизацията, обеща вчера зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. От думите му се разбра, че 20% от сумата ще бъде осигурена от бюджета, а остатъкът ще е по европейски програми. Планът предвижда документите за самоличност да се изработват централизирано на едно място за цялата страна - в София, вместо както досега в 30 града. Експресните поръчки за паспорт ще се поемат от МВР. Това означава, че дори и да се внесе молба в най-отдалечената точка на страната, личната карта ще се отпечата в столицата и за 8 часа ще бъде транспортирана до съответното място. Процедурата за подаване на заявленията остава същата - в областните центрове, където ще пристигат и готовите паспорти, лични карти и шофьорски книжки.

"Министерството е страна по договор за Централизирана система за персонализиране на български лични документи, този договор изтича през пролетта. Предприехме мерки за сформиране на експертен съвет. С решение на МС през ноември бе одобрено преминаването към тази система. Ще се стремим да няма повишаване на единичната цена на съответния документ. Няма да се затрудни и подаването на заявления за документи", допълни Ципов. Според него България била длъжна "да въведе нови изисквания по отношение на дизайна на документите за самоличност". И припомни, че правителството вече е приело издаването на електронен носител на лична карта. Той ще съдържа биометрични данни, с които ще се даде възможност да се преминава през електронни гейтове в страните от ЕС и да се ползват електронни услуги.

Преди няколко месеца стана ясно, че вътрешното министерство планира да промени изцяло начина на подаване на молбите за лични документи и издаването им. Това ще става централизирано, а заявленията ще могат да се подават онлайн. Според МВР крайната цел ще е да се намали до максимум възможността за фалшификация на документите за самоличност. Очаква се промяната да влезе в сила от началото на 2017 г. с издаването на нови лични карти с чип. Тогава ще бъдат подменени около 500 хил. от сегашните лични карти, чийто срок изтича. Подмяната на всички документи трябва да стане постепенно до 2021 г.

Вкарването на чип в личните карти ще позволи чрез тях да бъдат използвани електронните услуги, които би трябвало да започнат да предоставят повечето министерства след създаването на Държавна агенция "Електронно управление" и Държавно предприятие "Единен системен оператор". В системния интегратор ще се съхранява информацията от всички регистри за лицето и до изпълнението на услугата ще се стига след проверка за съответствие.

През 2017 г. изтича договорът със "Сименс" за издаване на личните карти. В договора с бъдещия изпълнител ще бъде заложен новият модел на електронните лични карти. Първоначално се очакваше новите карти да бъдат факт от началото на 2016 г., но приемането на новата стратегия за е-управление, Закона за електронната идентификация и бъдещото създаване на двете държавни агенции забавиха нещата.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.