iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пак нищиха проблема с незаконния добив на въглища

Пак нищиха проблема с незаконния добив на въглища 09_1442986252

Незаконният добив на въглища в Перник и безхаберието на институциите за пореден път бяха тема на национално предаване, като в ефира на ТВ7 хората от Перник за пореден път поставиха проблемите си и притесненията си за това, че никой не им казва какво всъщност се случва в близост до къщите им.

Те продължават да живеят в близост до лунния пейзаж, изсечените дървета и ямите, без да знаят кога къртиците ще наближат дворовете им.

Според инж. Гергинова, която е председател на гражданска инициатива не може да се каже че хората-къртици са спряли дейност – категорична е инж. Гергинова, председател на гражданска инициатива.

„Има изместване на добива на въглища. Нищо не реагира от институциите. Искаме втора среща в областната управа на която да се постави въпроса. Ние незнаем какво се случва. Искаме информация. Очакваме от Ирена Соколова да удържи на обещанието си и да се срещне с нас. Не е работа на хората да казват кой и къде копае. Има полиция и институции, които трябва да си свършат работата." – каза още тя. Онова, което става в пернишките квартали е опасно и за здравето на хората. Има 47% увеличение на белодробните заболявания на децата и младежите от града – това е статистиката на Регионалната здравна инспекция.

Тодор Тодоров от сдружение „За земята" обяви, че е установено, че концесията е изтекла през май, но камионите стоят и там се работи. Проблемът не е само в хората-къртици, но и във всички, които покровителстват продажбата на тези въглища, които се изкарват с камиони. Милиони левове се дават от Железопътна инфраструктура за възстановяване на щетите от незаконния добив. Перник и Пловдив са водачи в европейската класация за замърсен въздух. Той се замърсява и от тези незаконни мини, които често се палят.

В последните дни проблемът с незаконните мини в Перник все по често се поставя в центъра на общественото внимание. Със сигурност този проблем ще се постави и пред кандидат кметовете. Дали ще се намери най сетне адекватно решение, а няма да се размие във времето – е въпрос с повишена трудност. На който хората чакат отговор.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.