iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отварят просека през площада в района на ГУМ

Отварят просека през площада в района на ГУМ 02_1424936736

Пресконференция заради продължаващите ремонти на площада даде кметът на Перник инж. Иван Иванов. На нея присъстваха зам.-кметът Владислав Караилиев, ръководителя на проекта „Зелена и достъпна градска среда” Николай Андреев и представител на фирмата –изпълнител Христо Тосков. „Преди около две седмици помолих фирмата да засили ресурса, с цел да бъде компенсирано изоставането с десет дни.

Ако се налага ще се работи на две или три смени, но ще се приключи в срок“, каза Иван Иванов. Кметът заяви, че проектът е на стойност малко под 5 млн. лв с ДДС, от които към момента са разплатени 2 675 000 лв. Той обясни, че по проекта има и банкови гаранции. „Всяка седмица има оперативка на екипа, така че ние непрекъснато следим изпълнението на проекта. В договора има конкретни ангажименти и дати, като се надяваме изпълнителите да ги спазят“, каза Караилиев. Ръководителят на проекта Николай Андреев обясни, че целият проект е разделен на четири подобекта. „Първият е улица „Търговска“, вече е готов и е в процедура за подписване на Акт 15. Тенденцията е до средата на следващата седмица да бъде пуснат в експлоатация.

Вторият е градинката пред гимназията, която има съвсем дребни неща за довършване с фиксиран срок за въвеждане в експлоатация до 20 март. Третият подобект е пространството около общината, който трябва да бъде завършен до 5 април. Тук има доста забележки и проблеми, които изпълнителите трябва да отстранят. Четвъртият подобект е площада, който е най-тежък за изпълнение.

Окончателният срок за неговото приключване е 20 май“,каза Андреев.

От общината поясниха също, че въпреки ремонтните работи от 27 февруари ще бъде отворена просека през площада в района на ГУМ. По този начин гражданите ще могат да преминават и ще се избегне заобикалянето. Христо Тосков заяви, че целият площад е много сложен и е предизвикателство. „Ще бъдат изградени сложни съоръжения. Едно от които е ледената пързалка, каквато до момента няма в България. Тя ще се намира пред сградата на Синдикалния дом. През лятото ще бъде водно огледало, а през зимата пързалка“, каза още той.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.