iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отпуснаха още пари на полицията

Отпуснаха още пари на полицията 03_1458975821

Силовите министерства у нас са печелившите около кризата с терористичните атаки в Европа и повишените мерки за сигурност, като с решение на правителството са отпуснати 5.15 млн. лв. за оборудване на полицията и жандармерията, въпреки че от години се отделят значителни ресурси за тяхното модернизиране. Решението бе обявено на работна среща на ръководството на МВР с премиера Бойко Борисов.

Средствата са били поискани от вътрешния министър Румяна Бъчварова за най-належащите нужди на структурите в страната миналата седмица. Според директора на полицията главен комисар Христо Терзийски средствата ще се използват за купуване на защитна екипировка, автомобили и система за радиовръзка. Немалка част от тази сума ще бъде използвана за надграждането на две информационни системи - централната полицейска система и интегриран полицейски регистър.

И военните поискаха повече пари в четвъртък. Пред комисията по отбрана военният министър Николай Ненчев заяви, че за екипировка и за включване на специалните сили по опазване на границата ще са необходими допълнително 1.5 млн. лв. Към момента на въоръжените сили за подпомагане на МВР по охраната на границата са отпуснати 2.5 млн. лв.

"Става дума за каски, шлемове, щитове", обясни вчера в парламента премиерът Борисов за отпуснатите за МВР средства. Той отговори на депутатите каква е готовността на полицията и армията за справяне с бежанската криза. "Към момента на българо-турската граница натискът е малък. Истинският проблем очаквам да дойде от Гърция", обяви той. Според Борисов по данни на службите и в момента се организират големи бежански групи от по 1000-2000 души, които искат да пробият границите в посока Западна Европа. За тази цел се предприемат извънредни мерки и една от тях е отпускането на допълнителни пари за МВР. Освен това службите са изпратили хора в съседни държави, които на място да наблюдават движението на бежанските групи.

"Гръцката граница е много дълга и незащитена, затова проведохме учение там и затова концентрираме повече сили и средства", каза още премиерът. Той критикува гръцкото правителство, че не взема достатъчно мерки за справяне с бежанския поток. "Докато в бедна Македония бежанските лагери са сравнително добре устроени, то лагерите в Гърция са в изключително лошо състояние", заяви Борисов. Той потвърди готовността да се строи ограда на границата с Гърция и омаловажи мигрантския поток, влизащ всекидневно през турската граница с думите: "На българо-турската граница натискът е малък. Истинския проблем очаквам да дойде от Гърция".

ТУРИСТИ

В навечерието на новия туристически сезон се вземат сериозни мерки за охрана на чуждестранните туристи. Близо 2 пъти повече заявки за посещение е имало досега от страна на руски граждани. Те също са рисков контингент и трябва да ги пазим като израелските, каза Борисов.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.