iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отпуснаха 450 000 лв. за възстановяване на осем православни храма в пернишка област

Отпуснаха пари за възстановяване на осем православни храма в пернишка област

Министерски съвет отпусна на Община Перник 450 000 лв. за възстановяване на осем от тежко пострадалите от земетресението в областта православни храмове. Това съобщи кметът на Перник Росица Янакиева. Храмовете трябва да се укрепят и да се реставрират стенописите, олтарите и иконостасите им.

Възстановителните работи са наложителни, защото в противен случай има опасност църквите да бъдат напълно разрушени, както стана и с храма в Дивотино.

Много от светините са на по 100 и повече години, правени са с гредоред и имат тежки поражения. Част от тях са обявени за недвижими паметници на културата.

Ремонти предстоят на църквите „Св.Пантелеймон” при Белодробната болница в Перник, „Св.Архангел Михаил” в Студена, „Св.Николай Чудотворец Мирликийски” в Кладница, „Св.св.Апостоли Петър и Павел” в Кралев дол, „Св. Николай Чудотворец Мирликийски” в Ярджиловци, „Св.св.Апостоли Петър и Павел” в Мещица, „Св.Теодор Стратилат” в Боснек и „Св.Петка” в Чуйпетлово. Проектите за обновителните работи са одобрени от Националният институт за недвижимо културно наследство.За рухналата църква „Рождество Христово” в с. Дивотино е изготвен проект, готова е количествено-стойностната сметка и с него общинската управа ще кандидатства за финансиране пред Междуведомствената комисия за изграждане на нов храм, обясни зам.-кметът Илинка Никифорова.

Първи бе укрепен централният пернишки храм “Св. Иван Рилски”, чиито стени бяха нацепени и за чието възстановяване бяха отпуснати 175 511 лв.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.