iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отпускат допълнителни пари за борба с градушката

Отпускат допълнителни пари за борба с градушката 05_1431844922

Допълнителни почти 5 млн. лв. ще отпусне правителството на Министерството на земеделието и храните във връзка с началото на активния сезон за борба с градушките.

4 460 000 лв. ще отидат за вече доставените, но неплатени 3200 бр. противоградови ракети (ПГР).

За да се спази изискването всяка една ракетна площадка да разполага с поне 25 ПГР са нужни 5000 бр.

На склад в Изпълнителна агенция "Борба с градушките" преди началото на активния сезон са били налични само 1800 ПГР. Останалите 3200 бр. са доставени преди броени дни, но договора все още не е финансово обезпечен.

200 000 лв. струва и профилактиката на техниката. Заради лошите климатични условия през 2014 г., държавата е похарчила 5 560 000 лв. за закупуване на ПГР.

На 3 май за първи път за тази година от ИА "Борба с градушките" са предприели обстрел на градоопасни облаци. За целта са били изстреляни 478 протигоградови ракети, с които са обработени 85 градоопасни облаци.

У нас има 2000 ракетни площадки за борба с градушките, които са разпределени в 9 полигона. Самата стрелба по градоопасните облаци се разрешава или забранява от Центъра за координиране използването на въздушното пространство към ИА "Борба с градушките".

Ракетите най-често се изстрелват срещу градоопасни облаци, когато те се образуват над земеделски земи. Обстрелът с ПГР над населените места е забранен.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.