iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отново трябва да свием потреблението на найлонови торбички

Отново трябва да свием потреблението на найлонови торбички 04_1430299478

България трябва да намери начин през следващите 3 години да свали драстично потреблението на найлоновите торбички. Максимумът е 90 бройки на човек годишно.

Това произлиза от решението, което Европарламентът гласува вчера на второ четене. Битката с полиетиленовата напаст у нас започна през есента на 2011 г., когато екоминистерството за пръв път въведе екотакса за пликовете тип "потник" с цел да ограничи използването им.

Полиетиленовите торбички, по-тънки от 50 микрона, все още масово се използват в магазините в ЕС, като за разлика от по-плътните рядко се употребяват многократно. Средностатистическият европеец употребява по 190 торбички годишно. Това прави 100 млрд. броя за ЕС, като 8 млрд. от тях попадат в реки и езера, по дървета, ниви и шосета, съобщи БГНЕС. Торбичка се произвежда за 5 секунди, използва се за 5 минути, а се разгражда за 500 години. В Северно море 94% от птиците имат пластмаса в стомаха си. Морските обитатели бъркат боклука с храна и го поглъщат.

Евродепутатите вчера гласуваха, че всяка държава от ЕС трябва да сведе годишното потребление до 90 бройки на гражданин до края на 2019 г. и съответно до 40 тънки найлонови торбички до края на 2025 г. Става дума за всички пликчета, по-тънки от 50 микрона. Лимитите не важат само за най-малките, в които се поставят насипни стоки - например кайма, месо, риба, сирене и др.

"Милиарди неразградими найлонови торбички попадат директно в природата като непреработени отпадъци. Това е огромен екологичен проблем, вреди на природата, на рибите, на птиците", посочи докладчикът по темата Маргрете Аукен от Дания, представител на зелените, цитирана от пресслужбата на Европарламента. В прессъобщението по темата за жалост се цитират стари данни - за 2010 г., когато средно на всеки еврогражданин са се падали около 198 найлонови торбички, като близо 90% от тях са били тънки. Според същата статистика средно на българин годишно се падат по 246 торбички за еднократна употреба и 175 от по-плътните, което ни отрежда 11-о място в ЕС. В същото време датчани и финландци почти не използват найлончета за пазаруване, докато Полша, Португалия и Словакия се оказват рекордьори по употреба.

Сега евродепутатите дават право на страните - членки на ЕС, да избират между два варианта: да въведат и спазват посочените лимити за потреблението на човек или да приложат такси за всички летящи леки и неразградими полимерни торбички.

Всяка държава сама определя какви екотакси да прилага - според покупателните способности на населението и според целите, и така ще е и в бъдеще. Датчаните например и сега плащат по левче, или 50 евроцента за пликче. В България за торбички, по-тънки от 25 микрона, тарифата е 55 стотинки - поне така пише в Наредбата за определяне на продуктовите такси за масово разпространени отпадъци.

Според решението на ЕП държавите от ЕС трябва да се постараят да променят културата на пазаруване и да дадат път на хартиени и друг вид биоразградими чантички за пазаруване. А до 2017 г. ЕК ще трябва да предложи мерки за етикетиране и мерки за маркиране на биоразградимите и компостируемите найлонови торбички, които да важат в целия ЕС.

У нас екотаксата бе въведена през есента на 2011 г. - за пликчетата под 25 микрона тип "потник" - с дръжки. Плащането на стотинки за летящите найлони наистина ограничи употребата им, но недостатъчно.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.