iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отново се заговори за идеята 15-годишните да работят

Отново се заговори за идеята 15-годишните да работят 12_1419255847

Отновзо излиза на дневен ред идеята 15-годишните да имат право да работят. Вариантът обаче е нов, този път покрай проектозакона за училищното образование.

Българската стопанска камара предлага обучение чрез работа да се организира и за лица, навършили 15 години, които са в училищна възраст, но не ходят на училище. Това би дало шанс на младежи, които остават без диплома, поне да усвоят занаят и чрез системата за валидиране на знанията да получат сертификат за уменията си. Покрай дебатите за промени в Кодекса на труда работодателската организация искаше да се позволи на 15-годишните да работят. Сега ограничението е 16 г., при това под редица условия.

Асоциация "Родители" предлага децата да тръгват на училище на 6 години, само след положителен резултат на тест за училищна готовност. Сега това е въпрос на преценка на родителя, а от детската градина се издава документ, който обаче не е в резултат на тест, а на цялостното наблюдение на детето. Според асоциацията обаче родителите може да не са в състояние да преценят готовността на детето за училище. С подобен мотив същата промяна предлагат и от съюза на работодателите в средните училища. Синдикатът на българските учители пък е на мнение задължителната предучилищна подготовка да започва от 4-годишна възраст.

Асоциация "Родители" предлага и друга ключова промяна - в срок между 3 и 5 години всички училища да преминат на едносменен режим на обучение, като успоредно с това се развие пълноценно целодневно обучение.

И родителите, и Синдикатът на българските учители искат да се въведе минимален праг, под който парите за образование не може да падат и който да е сравним със средноевропейските нива за финансиране на сектора. Бюджетът за образование не може да бъде по-нисък от средноевропейския за сектора плюс 1%, предлагат от родителската асоциация. За 2013 г. държавите от ЕС са осигурили средно по 5.3% от БВП за образование, докато в България парите са 3.5% от БВП.

Учителският профсъюз обвързва средствата за образование с финансирането на частните училища. Държавното финансиране за частното образование да започне, когато разходите за образование надхвърлят 5% от БВП, е предложението на СБУ. Срокът за това, според синдиката, трябва да е 2018 г. В проекта на ГЕРБ е записана същата година като начало на промяната, но управляващите не предвиждат връзка с бюджета.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.