iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отново пресъхнаха чешмите в Дивотино

Отново пресъхнаха чешмите в Дивотино 08_1408339747

Без вода заради жегите останаха високите части на пернишкото село Дивотино. Водата идва чак късно вечерта, а през деня чешмите са сухи.

„Всяко лято е така. Щом стане жега, хората започват да поливат и водата във високото спира“, обясниха хората от махала „Градини“, които са сред най-засегнатите от проблема.

Затова повечето жители в района са се снабдили с хидросистеми, които локално захранват къщите с вода. Те са скъпи, струват около 2000 лв., но местните нямат избор и това е една от най-належащите им инвестиции.

Дивотино се захранва с вода от язовир „Студена“ и от местен водоизточник. Причината за безводието е изчерпването на количествата в резервоара, който не смогва да се напълни толкова бързо. В момента нивото на язовир „Студена“ е над 20 млн. кубични метра и няма нито едно населено място, в което да е обявен воден режим.

„Проблемът изобщо не е в жегата. Водата във високите части спря още по време на дъждовете. Има нещо сбъркано в цялата система. В ниските части на селото налягането на чешмите е огромно, по 14-15 атмосфери, и избиват креновете“, обясни кметът на Дивотино Румен Сергиев.

Утре в селото ще бъде организирана среща с представители на „В и К“,Община – Перник и жителите на населеното място, за да се види какъв е проблема. Ще бъдат направени и проверки за незаконни включвания.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.