iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отново дишаме прах над нормата

Отново дишаме прах над нормата сн.dartsnews.bg

На 1 и 2 януари тази година перничани са получили поредната доза отровен въздух за месеца. В тези дни стойностите на замърсяването е било съответно 2.94 над нормата фини прахови частици и 1.26 над нормата серен диоксид, и 5.1 прах над нормата в комбинация с 1.08 серен диоксид. Малко по – слабо количество на вредните вещества е имало и на 10 януари.

Това показват публикуваните данни на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда. В 13 дни от началото на годината до 29 януари включително, сме попадали в класацията на замърсените с прах градове. Четири пъти сме били сред първенците по запрашаване, два пъти- на 4 и 13 януари сме най- мръсният град в страната.

Нищо ново под слънцето, но според стандартите, които са в сила от 2009 година, запрашеност над нормите е допустима в до 35 дни от годината. Лекарите съветват в прашните дни, хората с хронични белодробни заболявания , възрастните и децата, при възможност да не излизат навън, ако излизат – задължително да носят шал. И още- да се диша през носа, тъй като се явявал филтър за токсичните вещества.

Как да го правим обаче, питат хората. Въпросът е съвсем резонен, тъй като агенцията публикува данните с ден закъснение- като за сведение, а не с цел превенция.

 

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.