iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отмениха увеличението на минималната заплата

Отмениха увеличението на минималната заплата 05_1432190573

Върховният административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, с което минималната заплата се увеличи с 20 лв. на 360 лв. от 1 януари и трябва да се увеличи с още 20 лв. от 1 юли. Решението на съда може да влезе в сила едва след окончателното му приемане на горна инстанция, а в момента тече 14-дневен срок, в който кабинетът може обжалва това решение.

Освен това не може да влезе в сила и със задна дата. Министрите са се разбрали да не губят време в обжалване, а много бързо да проведат задължителните консултации и да препотвърдят решението за увеличението на следващо заседание. Така решението на съда ще остане без последствия.

Делото за минималното възнаграждение бе заведено от три от четирите национално представителни работодателски организации. Мотивът, който ВАС приема, е, че документът не е обсъден в тристранката. "Обстоятелството, че МС не е длъжен да се съобразява с изразеното становище на работодателските организации, не означава, че не трябва да спазва процедурата по приемането на подзаконовия нормативен акт, а тя не подлежи на разширено тълкуване от страна на издателя на акта, а се спазва стриктно така, както е предвидено от законодателя", пише в мотивите на ВАС.

"Съдът не поставя под съмнение целесъобразността на постановлението, както по отношение на минималната заплата от 1 януари 2015 г. в размер на 360 лв., така и по отношение на размера от 1 юли 2015 г. - 380 лв. Решението на ВАС по никакъв начин не променя извършените вече разплащания за страната от 1 януари до момента на влизането му в сила. Очакваме МС незабавно да предприеме действия, чрез които съдържанието на постановлението (под друг номер/дата) да бъде внесено за обсъждане в НСТС, след което да бъде обсъдено и прието отново от МС, този път при спазена процедура по закон. Според нас това действие трябва да приключи до края на май, за да не се поставя под съмнение минимална работна заплата в размер на 360 лв. за месеците май и юни, както и в размер от 380 лв. за периода след 1 юли", се казва в позицията на КНСБ.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.