iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриха Пролетния салон на изкуствата с танцов маратон

Откриха Пролетния салон на изкуствата с танцов маратон 04_1397034342

Вчера имаше защеметяващи танци на три сцени пред Двореца на културата в Перник. Участваха танцови формации от Перник, Радомир, София, Дупница, Благоевград и Кюстендил, които танцуваха кръшни хора, модерни и спортни танци, балет и хип хоп.

С танцовото изкуство бе открито вчера третото издание на Пролетния салон на изкуствата в Перник, който ще продължи цели три дни.

Официален старт на празника на изкуствата даде снощи кмета Росица Янакиева, която отправи комплиментите си към организаторите от ОК “Дворец на културата” и пожела на перничани да се насладят на всичко, което ще бъде представено на културната ни сцена в следващите дни. Тя увери, че Община Перник ще продължи да подкрепя Салона на изкуствата с цел той да се превърне в традиция за града.

Стотици зрители наблюдаваха шестчасовия танцов маратон, в който се редуваха различни танцови стилове, етноси и епохи. Мажоретен състав от 6 СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ откри танцовия маратон. След това български народни танци се редуваха с модерен хип-хоп, класически балет, горещо латино и цигански танци. Сред участниците бяха „Екстрийм шоу“ от Перник, танцов клуб „Еуфория“ от Радомир, модерен балет „Ди Денс“ от ОбМД. Пролетни цветя разцъфтяха на сцената с изпълнението на балетно студио „Макове“ от Националния дворец на децата в София. Многобройна публика аплодира изпълнението на „Майсторите на танца“ и Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Граовче“ от ОДК- Перник. Сред гостите бяха „Funky beat“ от Дупница и танцово студио „Дебют“ от Кюстендил.

Атрактивна хореография по емблематичната българска народна песен „Притури се планината“ представи формация „Астра“ от Благоевград, сърцата и телата на публиката разгорещиха танцьорите от „Salsa la tormenta“. За да въздействат максимално на публиката в общ блок се представиха танцьорите от Танцова школа „Хоро“ от Перник и „Етнофолк“ от Радомир. Зрителите не можаха да решат кои са по-добри- „Da click“ или „Switch“. Публиката се наслади на изпълненията на представителните фолклорни формации от Перник „Граово“ и „Граовска младост“. Атрактивна хореография представи модерен балет „Авангард“. Грация, финес и очарование заля сцената с изпълненията на балетно студио „Вая“ и Школата по спортни танци от ОДК в Перник. Достоен завършек на танцовия маратон постави ансамбъл „Чинари“ със своя спектакъл „Болярите на танца“.

Днешният втори ден на Салона на изкуствата е посветен на литературата. В Двореца на културата се открива Базар на книгата, в който се представят няколко издателства. Перничани ще могат да се срещнат днес с Любен Дилов-син, Марин Георгиев, Кирил Кадийски, Теди Кацарова, както и пернишки автори. В “Пощенска кутия за приказки” с водещ Гери Турийска свои творби ще представят Ваня Щерева, Людмила Сланева, Кирил Ефремов и Дидо от Д2.

Салонът на изкуствата в Перник се организира за трети път от Община Перник и ОК „Дворец на културата“. Събитието е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за европейска столица на културата през 2019 г. Събитието продължава на 9 и 10 април с поредица от събития в сферата на литературата и модата.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.