iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отбелязват Международния ден за борба със СПИН

Отбелязват Международния ден за борба със СПИН 05_1431669726

Регионалната здравна инспекция с партньорството на различни институции и организации – П.У.Л.С, общинска администрация Перник, читалище Искра Перник, училища от областта организира кампания за отбелязване международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тя прави това всяка година.

В рамките на кампанията се планира провеждане на безплатни и анонимни консултации и изслудвания на терен в учебни заведения в Перник и Радомир; провеждане на Ден на отворените врати в РЗИ Перник за безплатно анонимно изследване на граждани. То ще бъде на 18 май от 12-16 часа. Ще се проведат и дискусии и видеопокази сред ученици от училища в региона. През периода на кампанията ще се разпространяват информационни материали на обществени места и в училищата.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка година в третата неделя на месец май – тази година това е 17 май. Вече над три десетилетия в световен мащаб на този ден стотици хиляди хора участват в различни инициативи, свързани с проблема на ХИВ/СПИН. За първи път денят е отбелязан на 2 май 1983 година, когато все още няма достатъчно информация за болестта, а официално регистрираните са били няколко хиляди.

Отбелязването на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е повод са се промени отношението към хората, живеещи с този проблем. Свързаните с ХИВ стигна, дискриминация и нарушаване на човешките права за сериозни бариери за напредъка в разбирането на ХИВ инфекцията, за осигуряване на грижи, подкрепа и лечение за намаляване на обхвата на епидемията.

Регионалната здравна инспекция в Перник призовава всички граждани да изразят своят съпричастност към засегнатите от болестта и проблема ХИВ/СПИН да запалят свещ на прозореца на дома си в 21.00 часа на 17 май, като знак на почит към жертвите на СПИН и подкрепа на близките им.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.