iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отбелязаха 96 години от обявяването на Радомирската република

Отбелязаха 96 години от обявяването на Радомирската република 09_1411974783

Членовете на патриотичното сдружение „Бащино огнище” в р Радомир отбелязаха 96-годишнина от обявяването на Радомирската република.

Облечени в народни носии и въоръжени със стари пищови и пушки-бойлии те поднесоха венец на паметната плоча на Войнишкото въстание при жп гарата в града. На важни местни и национални събития представителите на неправителствената организация ще бъдат накипрени с дрехите на техните прабаби и прадядовци.

На 27 септември 1918 г. в Радомир, в резултат на избухналото няколко дни преди това Войнишко въстание, България е обявена за република /т.нар. Радомирска република/, която просъществува само 5 дни.

По инициатива на сдружението и със средства на 30-те му членове бе възстановена отбивката при бившето село Арбанас – по пътя за Перник от дясната страна. Там също има голям войнишки паметник, който досега тънеше в забвение, обраснал в храсти, разказа председателят на „Бащино огнище” Ивайло Шопски. С полагането на венец на постамента, с пилон, на който се вее българското знаме и нова маса за отдих, членовете на патриотичната организация откриха новата придобивка.

Хората, които спират там ще могат да почетат героите от Войнишкото въстание и ще се чувстват уютно. Проектът ще продължи с направата на пътека, с която пък ще бъде отворен достъп до римско селище. То се намира на около 300 метра над нея и за жалост е малко известно в Пернишко. Там „Бащино огнище” ще монтира информационна табела, която ще уведомява пътниците на каква историческа забележителност се намират. Неработещата чешма там също ще бъде поправена, амбицирани са членовете на патриотичното сдружение.

Членове на патриотичната организация са бившият зам.-областен управител Радослав Йорданов и настоящият шеф на РИОСВ-Перник Огнян Борисов.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.