iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От Перник съобщиха, че действа Национална програма за намаляване въздействието на радон върху здравето на населението

От Перник съобщиха, че действа Национална програма за намаляване въздействието на радон върху здравето на населението  07_1436510371

От 2013 г. в Република България работи Национална програма за намаляване въздействието на радон върху здравето на населението в Република България. Радонът е общонационален, социален и медицински проблем. Той е естествен източник на йонизиращо лъчение, от което основни са алфа-лъчите и има най-голям принос за вътрешното облъчване на населението. Намира се навсякъде – във въздуха, почвата, водата и съставлява повече от 50% от естествения радияционен фон на Земята. Като инертен газ може да мигрира на значителни разстояния от мястото на образуване, това информират от Регионалната здравна инспекция в Перник.

Рискът за здравето се увеличава многократно при комбинираното действие на тютюнопушене и облъчване от радон. За ефективно ограничаване на радон-индуцирания рак на белия дроб много страни имат стратегии за намаляване на въздействието на радон върху здравето на населението чрез контрол на нивата на радон в нови и съществуващи сгради..Статистиката у нас показва, че всяка година на 100 000 души население се откриват над 200 случая на злокачествени новообразувания на дихателни органи и гръден кош, а смъртността е над 50 души. Всичко това налага приемане на Национална програма за намаляване въздействието на радон върху здравето на населението в Република България са:Да се хармонизира националното законодателство с новите европейски и международни изисквания, на база на което ще се разпределят отговорностите и взаимодействието между институциите за контрол на облъчването от радон в сгради и редуцирането му, както и взаимодействието с неправителствени организации. Да се поставят основите на системна национална политика, насочена към намаляване въздействието на радон в сгради, с цел превенция на риска за здравето чрез законодателни и административни мерки насочени към обществеността.

Да се изготви радонова карта на България. Да се създаде система за контрол на новопостроени и съществуващи сгради по отношение референтните нива на радон. Да се подобри обществената осведоменост. Да се създаде система за контрол на радон на работните места.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.