iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От НАП са конфискували храни за 133 хил. лв. за осем месеца

От НАП са конфискували храни за 133 хил. лв. за осем месеца 09_1442053780

Екипите от звеното за "Фискален контрол" към НАП са конфискували 151 тона храни на обща стойност 133 565 лв. за първите осем месеца на тази годината, като това е отговорил министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от ПГ на "Лява България" Георги Търновалийски за ефекта на фискалния контрол на рискови стоки върху приходите в бюджета.

На фискален контрол подлежи вноса, износа и транзита на всички стоки с висок риск за държавната хазна. Обикновено това са бързо оборотни стоки, които най-често се използват в схеми за данъчни измами - плодове, зеленчуци, месо, мляко, захар, брашно и др. За да се следи движението на тези храни има контролни пунктове на НАП в близост до ГКПП-та, както и на големите борси и тържища в страната.

За първите осем месеца на годината на фискалните контролни пунктове край ГКПП-та са извършени общо 178 866 проверки на транспортни средства, се посочва в отговора на министър Горанов. На 42 466 камиона са поставени GPS, за да се проследи движението им. В резултат на проверките до август са наложени 997 обезпечения на 530 задължени лица.

Общата стойност на наложените обезпечения е 8,73 млн. лв. 18 случая са предадени на прокуратурата тъй като не е представено обезпечение в пари или стоката е изчезнала. Но по-сериозният ефект за бюджета е, че са пресечени схеми за укриване на данъци, а за рисковите за хазната стоки се налагат обезпечения още преди да бъдат продадени - или чрез представяне на обезпечение в размер на дължимите данъци или чрез конфискуване на самата рискова стока. В резултат на проверките оборотът на търговците, които внасят стоки от страните от ЕС, е скочил с 312 млн. лв. (18,1%) за първите седем месеца на годината, гласи отговорът на министър Горанов. Това са обороти, които излизат на светло и за тях търговците си плащат ДДС и корпоративни данъци.

В резултат на проверките се забелязва тенденция да се увеличава броя на фирмите, които се регистрират по ДДС, тъй като годишният им оборот надминава 50 000 лв. Това също е резултат от излизането на оборотите на светло. В резултат на проверките е прекратена и практиката да се внасят с микробуси по 400-500 кг зеленчуци за "лична употреба", като е създадена организация по задължително поставяне на GPS за проследяване на камиони и микробуси на граждани и фирми, които не са регистрирани по ДДС.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.