iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От началото на годината в Перник са издадени 663 персонални идентификационни кода

От началото на годината в Перник са издадени 663 персонални идентификационни кода  03_1425911416

НАП в Перник е издала 663 персонални идентификационни кода /ПИК/ на физически лица от началото на годината. Това съобщиха от приходната агенция.

ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно.

Увеличават се услугите, които могат да се ползват с ПИК, съобщиха още от приходното ведомство. Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК вече може да се подава и справката за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ). В близките седмици чрез персонален код ще може да се подаде и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

От началото на март персоналните кодове вече се връчват на клиентите в запечатани пликове, което подобрява сигурността. Друга промяна, въведена през март е, че ползването на е-услуги с ПИК става след задължително еднократно въвеждане на валиден имейл адрес и потвърждаване чрез него на достъпа до е-услуги.

От НАП напомнят още, че всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път с ПИК, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент клиентът няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.