iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От МОН чакат записи от камерите, които ще докажат дали тийнейджърката аутист е била насилвана

От МОН чакат записи от камерите, които ще докажат дали тийнейджърката аутист е била насилвана 10_1412773946

От МОН и от държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) казаха, че са започнали проверки по получен сигнал от Радосвета Симеонова, която твърди, че болната ѝ дъщеря е била изнасилена в IV помощно училище.

От МОН посочиха, че техни експерти ще установяват фактите от жалбата на родителите.

"Проверката в IV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София по сигнал за упражнено насилие продължава. Този сигнал ни притесни много и веднага предприехме съответните мерки". Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева по повод постъпилите жалби в МОН от родителите на детето, съобщават от ведомството.

Така според разпоредената проверка от МОН на 19 септември (петък), след края на учебния ден, майката е заявила пред възпитателите, че дъщеря ѝ не може да се съблече сама, а бодито ѝ го няма. То е било намерено в класната стая. Ето защо още в първия работен ден – 23 септември, директорката на училището Венета Бочева Ал-Шериф е свикала екипна среща с персонала и бащата на детето. Тогава той споделил, че дъщеря му има навик да играе с шарени предмети, да събува чорапите и обувките си, да повдига дрехите си понякога. За насилие обаче не бил споменал.

"Сигналът за насилие срещу детето идва едва на 29 септември, като се има предвид, че ученичката не е посещавала училище след 19 септември", уточнява зам.-министър Кастрева. Тя обяснява, че директорката на училището е поискала обяснения от всички учители, възпитатели и помощен персонал, които са били на работа в деня, за който майката твърди, че върху детето ѝ е извършено посегателство.

Според досега извършената проверка на МОН от обясненията на персонала става ясно, че детето е държало въпросното оранжево боди в ръцете си още на обяд, вероятно не го е обличало вкъщи, а го е носило в джоба си. Момичето не е имало никакви оплаквания според наличните доклади и обяснения.

Днес в училището е започнала и допълнителна проверка от експерти на дирекции от МОН, включително и от психолог и се очакват заключенията и на други институции, ангажирани със случая – Столичната дирекция на вътрешните работи, Държавната агенция за закрила на детето, Прокуратурата. Предстои и да се видят записите от камерите в двора и коридорите на училището.

Стана ясно още, че детето е нова ученичка от тази учебна година. Досега е учило в Перник. "За нас е най-важна връзката на преподавателите с родителите на деца с проблеми, за съжаление първата среща на персонала с бащата е станала едва след началото на учебната година", каза Грета Ганчева, директор на Дирекция "Достъп до образование и подкрепа на развитието". Тя допълни, че е имала още в понеделник (6 октомври) среща с майката на детето.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.