iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От днес няма да могат да се предават отпадъци за скрап

От днес няма да могат да се предават отпадъци за скрап 07_1405325434

Забраната за предаване на отпадъци от физически лица срещу заплащане на лицензираните площадки за скрап влиза в сила от днес.

Търговците ще могат да изкупуват цветни метали и старо желязо само от компании, като за тях трябва да има документ за произход. Гражданите ще трябва да предават безвъзмездно своите метални отпадъци или стари електроуреди на общински площадки.

Влиза в сила и още едно ограничение в търговията – на предаващите отпадъци да им се плаща само по банков път. От рециклиращия бранш обаче не са съгласни с измененията в закона.

В края на миналата седмица, представителите на бизнеса предложиха няколко основни корекции. Да отпадне текстът, според който физическите лица са длъжни да предават отпадъците си безплатно и само на общински площадки или чрез компании за разделно събиране на отпадъци, както и да отпадне безкасовото плащане за сделки с отпадъци.

До такива промени така и не се стигна, а влизащите в сила ограничения заплашват работата на компаниите в този сектор. От бранша заплашват с масови протести, ако не бъдат разгледани предложенията за поправка в закона, който на практика става действащ от днес.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.