iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От АБВ искат коледни добавки за всички пенсионери

От АБВ искат коледни добавки за всички пенсионери 11_1416465251

От АБВ ще предложат коледни добавки за пенсионерите да получат всички пенсионери. Предложението ще бъде направено в трите дни между първо и второ четене на актуализацията на бюджета.

Ще внесем предложения, с които ще искаме да се намерят още 60 милиона лева, за да се платят коледни добавки на всички пенсионери, каза по БНР заместник-председателят на Народното събрание Росица Янакиева от АБВ.Вчера премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов съобщиха, че ще се изплатят коледни добавки на пенсионерите с доходи до 286 лева – официалната линия за бедност у нас. Около 1.2 млн. пенсионери получават доход (пенсия или сбор от пенсии) под и до тази сума и около 950 000 пенсионери* получават доход над тази сума. За коледните добавки днес МС трябва да реши да се отпуснат 50 млн. лева.

АБВ смята, че могат да се намерят допълнително 60 млн. лева – “още повече на фона на тези 4,5 милиарда лева (одобрен с бщджетната актуализация нов държавен дълг – б.р.) това е число, което може да се възприеме”, каза Янакиева и открои варианти:

“Първо, има един резерв в бюджета за непредвидени разходи, от който може да се вземе. Освен него има възможности за оптимизиране на някои разходи, свързани преди всичко с инвестиционните програми. Както, разбира се, и резерв, който е възможно да се появи и след уточняване на сумата за Фонда за гарантиране на влоговете” (за където е предвидена част от новия дълг – б.р.).

*Към 31 декември 2012 г. броят на пенсионерите е 2 208 446 по данни на НОИ, като в бройката не влизат инвалидизираните пенсионери, недостигнали пенсионна възраст.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.