iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От 2015 г. ще трябва да работим повече за пенсия

От 2015 г. ще трябва да работим повече за пенсия

За пенсия от 2015 г. ще трябва да се работи с 4 месеца повече. За мъжете ще са нужни 38 години трудов стаж, а за жените - 35. Това може да се случи, ако Кодексът за социално осигуряване не бъде променен в оставащите по-малко от 60 работни дни до края на годината.

Така от 1 януари 2015 г. мъжете ще се пенсионират на 64 години, а жените - на 61 години. Преди два месеца социалният министър Йордан Христосков обеща, че в края на мандата на служебния кабинет ще бъдат предложени варианти как да продължи пенсионната реформа. В момента експерти обсъждат на закрити заседания различни схеми за пенсиониране, които ще станат известни тези дни.

Няма гаранции обаче, че следващото управляващо мнозинство ще се съобрази с тях. Идеята е пенсионната възраст да започне да се повишава с по няколко месеца всяка година. Не е ясно дали стъпката ще е 4 месеца, както е сега в закона. От служебния кабинет са поели ангажимент пред Европейската комисия пенсионната възраст за мъже и жени да се изравни на 65 години след 2021 г. Друго обещание е да се въведе пенсионна възраст за военни и полицаи - 52 и 55 години в зависимост от чина. Сега те трябва да имат само 27 години стаж, за да излязат в пенсия. От бизнеса са твърди в позицията си, че за хората под пагон трябва задължително да има пенсионна възраст, за да се ограничи ранното пенсиониране.

Друг проблемен аспект е пенсионирането на работещите I и II категория труд. По закон от догодина ранните им пенсии трябва да се плащат от професионалните фондове.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.