iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Освещават икона в кв. Църква

Освещават икона в кв. Църква 07_1436509958

Икона на светиите Петър и Павел ще бъде осветена тържествено в пернишкия кв. Църква тази неделя. Това ще се случи на 12 юли 2015 г. от 12.30 часа.

Ще бъде отслужен водосвет от местното духовенство. Светинята е поставена пред сградата на читалище „Просвета 1909”. Тя е с размери 70/100 см и е монтирана зад стъкло.

Иконата е олтарна и е изографисана от Елена Темелкова – директор на художествената галерия „Любен Гайдаров” в Перник специално за тачения християнски празник Петровден.

Идеята за това се роди преди година време, разказа кметът Румен Петров. Петровден е ден на кв. Църква и всяка година по това време местни жители и гости се събират на голямо тържество. Затова решихме, по подобие на Света Богородица пред храма „Св. Иван Рилски” в Перник, и ние да има наша си икона, която да ни пази и закриля, каза още управникът на Църква.

Водосветът ще бъде отслужен по стар стил. Някога са празнували Петровден на 12 юли. Покани към жителите на квартала се лепят на възлови места. Тъй като църковният ритуал съвпада с ІХ Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания, участниците в него също ще присъстват на освещаването.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.