iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Остава тежка зимната обстановка

Остава тежка зимната обстановка 01_1453184354

Зимната обстановка остана тежка в много райони на страната и вчера, като около 400 населени места останаха през по-голямата част от деня без електричество, като 260 бяха на територията на Североизточна България. Там бяха и най-големите проблеми по пътищата. След като беше непроходим повече от денонощие, пътят Русе-Разград беше отворен в ранния следобед. На изхода на Русе работата на машините беше затруднена заради изоставени под преспите коли. Заради високи 4-5 метра преспи бяха блокирани и пътища между Русе, Шумен, Силистра, Добрич. Повече от 36 часа продължава да бъде затворен Подбалканският път София - Бургас между отсечката Мъглиж и Гурково. Причината и тук са близо триметрови преспи. Затворени пътища имаше и в област Плевен.

Заради навявяния на снега, паднала скална маса и проблеми с контактната мрежа от паднали дървета беше спряно движението на влаковете в участъците Мост - Кърджали, Комунари - Шумен и Дулово - Силистра. От НК "Железопътна инфраструктура" предупредиха за възможни закъснения на влаковете, особено при дългите дестинации.

Бедствено положение беше обявено в общините Дулово, Сливо поле, Върбица, Две могили и Самуил. Частично бедствено положение има в 6 села от община Хасково, като без вода останаха Родопи, Динево, Корен и Брягово.

В 544 училища учебните занятия вчера бяха отменени. Заради неразчистени пътища не учат в 172 училища в областите Бургас, Кърджали, Разград, Силистра, Сливен, Стара Загора. При останалите причината е в лошата метеорологична обстановка. Те са в областите Варна, Враца, Велико Търново, Добрич, Плевен, Русе, Търговище, Шумен и единични случаи в Благоевград, Монтана, Пловдив.

В Южна България пък имаше проблеми с реките. Пътят Ахтопол - Резово беше залят от река Велека. Река Харманлийска преля в района на с. Динево и наводни 32 къщи. Освен по р. Харманлийска повредени диги има и по поречието на р. Места при благоевградското село Блатска.

В столицата

В София движението в някои части на града остана затруднено. "В тежката ситуация се осигури проходимостта на града, по отношение обаче почистването на тротоари и спирки от сутринта имам своите забележки и със сигурност ще има санкции във всички квартали", коментира кметът Йорданка Фандъкова. Приоритетно машините работят при кварталните болници, училища и детски градини.

НА БАЛКАНИТЕ

Обилен снеговалеж, ветрове и ниски температури обхванаха турският мегаполис Истанбул. Стотици полети бяха отменени, включително и до България. Тракийският регион е обхванат от проливни валежи. ГКПП "Капъкуле" бе затворен за движение заради наводнение на ГКПП "Капитан Андреево". В Одрин бе подаден сигнал за риск от преливане на реките, след като Тунджа заля стадиона в града. Дебитът на Марица се е влошил.

В Румъния заради обилния снеговалеж и силния вятър бяха затворени всички пристанища на Черно море. Два влака се оказаха в плен на снега в градовете Калараш и Констанца, започнала е тяхната евакуация. Забранено е движението по 18 пътища. За борба със стихията са задействани около 6000 полицаи и спасители, които издирват затънали в снега леки коли.

Снеговалежи има и в Централна Сърбия. Бурни ветрове и проливни дъждове объркаха движението в Хърватия, където част от адриатическата магистрала беше затворена за движение, спрени са всички полети на летище Загреб.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.